Правят модерен тренировъчен център към пожарната край Покровник

Тренировъчен център към пожарната изграждат край село Покровник.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов поставиха символично начало на дейности по изграждането му. По време на официална церемония, която се състоя в  местността Поповка, до село Покровник, бе направена първа копка на базата. В  нея ще се провеждат обучения и ще се прилагат действия по превенция и реакция при наводнения.

Тренировъчният център се осъществява чрез проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, който се реализира по програма Interreg V – A Гърция – България 2014 – 2020.

През следващите няколко месеца, на това място ще бъде изграден модерен тренировъчен център, който ще включва многофункционална сграда, навес с паркоместа, реновирано ремонтно хале, асфалтова площадка до 3000 кв.м с открит паркинг за 16 моторни превозни средства и игрище за провеждане на физическа и пожаростроева подготовка. Многофункционалната сграда ще бъде на две основни нива, без сутеренни помещения. В нея ще бъдат обособени диспечерски пункт, с помещение за апаратура; гараж за пожарни автомобили; учебна зала; стая със система за симулация на действия при наводнения и бедствия и други помещения. Финансирането на тази дейност е за 1 152 938,04 лв. с ДДС.

„Изграждането на такъв център е изключително добро събитие на фона случващото се по света. Той ще бъде от полза не само за нашата община, а за целия регион. Фактът, че Гърция е партньор по проекта е показателен за едно добро сътрудничество. Пожарната е една от институциите, които се ползват с високо доверие и така трябва да бъде, защото огнеборците често подлагат на риск собствения си живот, за да помагат на населението“, каза в част от словото си кметът Стоянов.

„С реализирането на този проект ще бъдат реализирани възможности за по-високо качество на работата на нашите пожарникари и спасители. Очакваме да бъдат привлечени и доброволци, а жителите на Благоевград и цялата област да получат по-висока степен на сигурност“, каза гл. комисар Николай Николов.

На церемонията присъстваха още Анита Кацелова, заместник-областен управител на Благоевград, главният секретар на областна администрация Стоян Христов, гл. инспектор Юлиян Грънчаров, началник сектор „Международни проекти” на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, заместник-директорът на ОД МВР – Благоевград Стоян Маламов, служители на РС ПБЗН – Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *