Oсвободиха главния архитект на Благоевград

Арх. Иван Шумков е освободен от поста главен архитект на Община Благоевград.   Трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие.

Причината е невъзможността на общината към този момент да поддържа в структурата си двама главни архитекти, каквото беше намерението на кмета Илко Стоянов, тъй като към настоящия момент липсва бюджетна възможност, а също така се забавя за неопределено време европейското финансиране за България.

„Решението арх. Шумков да бъде освободен, е вследствие на оптимизация на разходите на администрацията, която трябва да предприемем незабавно. На този етап няма как да си позволим Общината да има двама главни архитекти. Оценявам качествата на арх. Шумков и вярвам, че можем да си бъдем полезни взаимно и за в бъдеще, като ще продължим да си сътрудничим в името на Благоевград “, коментира кметът Стоянов.

Функциите на арх. Шумков ще бъдат поети, както и преди неговото назначаване, от арх. Любомир Огорелков, който и към този момент работи в общинска администрация.

Припомняме, че е завършил е четири магистърски степени от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет GSD, като стипендиант на Фулбрайт. Той получава докторска степен по архитектура през 2010 г. в Политехническия университет на Каталуния и Колумбийския университет GSAPP, като стипендиант на Фондация Льо Корбюзие. Д-р арх. Шумков е доцент в Нюйоркския университет от 2013г. По време на академичната си кариера той е преподавал също и в Harvard University GSD, Pratt Institute School of Architecture, Parsons the New School for Design, Intentional University of Catalonia и ETSA Barcelona.  Той е предприемач, архитект и професор. До момента е бил главен експерт в Направление Архитектура и Урбанизъм в София. Преди това (2020-2021) е бил съветник на вицепремиера на България, където е работил по стратегии за регионално развитие, енергийна ефективност, саниране на сгради, иновации, образование, дигитализация на строителната индустрия и плана за възстановяване и устойчивост. Той  е лицензиран архитект в Испания, Италия и България“, това е само част от наситената биография на д-р арх. Шумков.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *