Чужденци се премениха в баничански носии

Педагогически специалисти от Гърция, Турция и Румъния се преоблякоха в красивите местни костюми на гоцеделчевското село Баничан.

Преди това гостите бяха топло посрещнати с питка и мед от облечените в красиви носии жени от певческия колектив към читалище „Възраждане“ в селото. Специално за скъпите си гости те бяха подготвили голямо изобилие от традиционни ястия, като сладки и солени баници, пити и други лакомства. В изключително сърдечна атмосфера ръководителката на колектива Катя Зайкова приветства скъпите си гости и им разказа защо жените и мъжете се събират редовно в читалището и какво удоволствие и разнообразие им предоставят срещите и заниманията там.

Чуждите гости бяха заинтригувани от красотата на баничанската носия. Те научиха от своите домакини как се плетат пъстри баничански чорапи, как се изработват пещимали (престилки) и как се извезва красивата баничанска шевица. Сръчните домакини разказаха за естествените материали, които влагат в носиите и естествените багрила от своята градина, които използват за боядисването им. Чужденките се преоблякоха в красиви местни костюми, а възрастните жени от своя страна им разказаха как ги съхраняват с много любов от поколение на поколение – вече повече от 100 години. Жените от Баничан демонстрираха и певческата си дарба, като изпълниха няколко автентични местни песни. Така те изнесоха истински урок по родолюбие и съхраняване на ценните традиции в днешния глобализиран свят, с което докоснаха сърцата на всички гости.

Във втория ден от гостуването си педагогическите специалисти от Гърция, Турция и Румъния посетиха НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, където разгледаха богатата учебна база на училището.

Особен интерес у гостите предизвика кабинетът по роботика, в който бяха представени иновативните проекти, по които учениците работят и печелят призови места в състезания.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *