Благоевград сред 16-те общини одобрени за финансиране за енергийна ефективност в сгради

16 общини, сред които и Благоевград, ще превърнат свои сгради в такива с близко до нулевото потребление на енергия. Преди дни бяха одобрени за финансиране шестнадесет проекта за „Енергийна ефективност в сгради“, финансирана по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021г.  Благоевград е одобрен за енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура с  90 точки за малко над 1 милион лева.

По реда на класирането им другите  общини са Перник, Антон, Самоков, Стралджа, Шабла, Септември, Добрич, Враца, Съединение, Трявна, Баните,  Малко Търново, Шумен, Пловдив и Видин. Всички проекти ще бъдат изпълнявани с партньори от страните-донори.

Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура покрива 100 % от допустимите разходи по проектите. Целта е с приложените мерки да бъдат подобрени енергийните характеристики на сградите и те да бъдат трансформирани в сгради с близко до нулево потребление.

За финансиране по процедурата кандидатстваха 51 общини, от които 47 бяха допуснати до етапа на техническа и финансова оценка.

Срокът за изпълнението им е до 30 април 2024 година.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *