Да има или не референдум за Бачиново

На редовното заседание на местния парламент утре по първа точка от дневния ред  общинските съветници ще дискутират  приемане на решение за произвеждане на местен референдум в Община Благоевград. То ще бъде докладвано от общинския съветник Павлин Янкулски. 11 съветници от 41 са се подписали за референдум.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков, бе категоричен, че гласът на хората трябва да бъде чут, но се надява вносителите да представят план как ще бъде финансирано провеждането на референдум и да се подходи много внимателно. „На база проведени разговори с много хора по тази тема, проучванията ми показват, че 9 от 10 човека не разбират нуждата  за поемане на такъв дълг и имат резерви“, сподели Тасков.

Кметът Илко Стоянов направи разчет, че референдум за парк „Бачиново“ ще струва над 500 000 лв. и попита  откъде в тази криза ще се намери финансиране, кое перо да бъде съкратено.

Каза, че проектът го е обещал на хората още на изборите, но не трябва да става на всяка цена. Ако има референдум, коректният въпрос трябва да е дали местността Бачиново да стане парк или да си остане местност.

А за архитектите, които го критикуват и казват, че ще стане урбанизирана територия, попита какво са дали те на този град.

Той поясни, че според сегашния Общ устройствен план частните имоти в местността са предвидени за застрояване. „Ако се инициира референдум и жителите застанат зад идеята за паркова зона, терените ще останат частни, но няма да може да се реализира жилищно строителство. В същото време ще могат да се ползват за различни неща, търговски обекти, спортни площадки, например, а финансовите ползи ще бъдат за собствениците“ заяви Стоянов.

Кметът подчерта, че подкрепя идеята гласът на хората да бъде чут, но за него е важно и какви са въпросите, които се задават.

„Те трябва да бъдат простички, а от отговорите им да произтичат генерални решения.  Ще дам пример със Стара Загора, където се проведе допитване. Там жителите трябваше да кажат дали искат местността „Бедечка“ да се превърне в парк или да си остане местност. За мен това е истински въпрос. Оттам нататък, всички дискусии, които ще се случват, ще са в резултат на решението на хората“, коментира кметът Стоянов.

Той добави, че е много важно да се  вземе предвид и факта, че към този момент България няма План за възстановяване и устойчивост.

„Има само намерение за това да бъде одобрен такъв, но ЕК не се е произнесла. Нямаме Оперативни програми, които да функционират. Това ще се случи в един момент, но не знаем в кой. Не трябва да забравяме, че  следващият програмен период ще се отличава с това, че общините ще трябва да самоучастват в проектите, които ще се реализират. Очевидно някои хора имат интерес да внушават на обществото, че нещо страшно се случва. Явно действията им са породени от техни лични страхове и амбиции“, допълни още Стоянов.

„Това, което ме притеснява е, че след няколко месеца, някой може да реши да направи още един референдум и ние ще влезем в един цикъл, който неминуемо ще се отрази изключително негативно на финансовата  стабилност на Общината“, коментира още кметът.

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *