Частно лице иска да превземе общински имот

Частно лице иска да превземе общински имот, защото го е ползвал дълги години. Това разкри кметът Илко Стоянов, като е сезирал и прокуратурата за съответния случай. Той цитира и част от искова молба до Районен съд – Благоевград от Стоян Иванов Станчев, баща на общинския съветник Иван Станчев, който претендира, че имотът е негов, защото го е ползвал дълго време.

В нея той твърди: „Описаният по-горе имот, с площ от 769 кв. м., владея непрекъснато почти 38 години. В годините назад съм ограждал същия, върху него имам посадени овощни дървета и орехи. Първоначално използвах този имот и като зеленчукова градина, в по-голямата му част, а в последните години под дърветата има засадена трева и го ползвам като ливада, независимо, че е част от урбанизираната територия на Благоевград. За описания имот от това време, включително до момента, владението ми винаги е било явно, спокойно и с намерение за своене, като никой не се е противопоставял на същото, нито пък затова е имало спорове с когото и да било“, пише в част от исковата молба от Стоян Станчев.

Някой умишлено подвежда хората в Благоевград и нагнетява напрежение, с цел да присвои общински имот, смята кметът. Поводът за изказването му е организирана подписка на жители на квартал „Еленово“ срещу предложение, внесено до ОбС, за промяна на предназначението на общински терен, който да получи статут за озеленяване.

„Към момента мястото е с режим за обществено ползване, това автоматично означава, че  строителството там е разрешено. Целта ми е с промяната да елиминираме тази опасност и тези 800 кв. м. да останат зелена зона“, обясни кметът Стоянов.

Той подчерта, че още в началото на мандата му, живеещи в квартала са поискали с подписка, статутът на земята да премине от такъв за обществено ползване в зона за озеленяване.

„Реално двете подписки си противоречат. Ако жителите искат мястото да бъде застроено, аз ще оттегля предложението си от ОбС, което е в резултат на първоначално изразената от тях воля. Истината е, че като кмет, аз се боря за повече зелени площи, старая се да отстоявам интересите на хората и Общината“, коментира кметът Стоянов.

Илко Стоянов поясни, че в непосредствена близост до конкретния терен, има такъв с площ от 400 кв. м., който е частна собственост и не е в прерогативите на кмета.

По повод възникналите брожения сред жителите на село „Еленово“, предстои да бъде проведена среща между тях и кметът Стоянов.

„Целта ми е да обясня много ясно, че с предложението до ОбС защитавам интереса на гражданите и моето намерение е да попреча на това един общински имот да бъде превзет от частно лице“, коментира той.

Председателят на Общински съвет също коментира, че има известно напрежение по темата.

„ Веднага след избирането ми за председател, възникна напрежение във връзка с процедура от предишния кметски екип. Още тогава казах, че това е зелена площ. През годините хората са създали една облагородена територия и в мои разговори с новоизбрания кмет си говорихме, че трябва да се направи всичко възможно  зелената площ да придобие необходимия статут. Във въпросната зона има частен имот, който се явява като причина – хората да мислят, че има нещо нередно. Запознавайки се с преписката, аз смятам, че има известни основания този проект да бъде разгледан още веднъж. Утре бих подкрепил предложение преписката да се върне в комисия и да се разгледа още веднъж“, каза Радослав Тасков.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *