Владиката освети новооборудваната кухня за бедни в Благоевград

Митрополит Серафим отслужи водосвет и освети новооборудваната кухня за бедни в Благоевград, както и сготвената от доброволците храна за празника. Понастоящем всяка събота се приготвя храна за 250 човека в нужда, сред които благоевградчани от всички квартали на града, а от месец и жени – бежанци от войната в Украйна, които не разполагат със средства. Топлата храна се готви от екипи доброволци вече пет години и половина. За изминалия период те заедно с църковните настоятели и дарители се обединиха около идеята за професионално оборудване на кухнята и успяха да реализират мечтата си, с помощта на  Людмил Павлов, собственик на фирма „БУТО“ в Кюстендил, на когото изказват благодарност.

Преди това митрополит Серафим отслужи светата божествена литургия за летния празник на свети Николай Мирликийски Чудотворец в благоевградския храм „Св. Николай“. Храмът е посветен на пренасяне на светите мощи на обичания светец, прославил се със силна вяра, добри дела и застъпничеството си за децата, болните, немощните и онеправданите.

С Владиката в светия олтар съслужиха: храмовият свещеник Светослав Кючуков, духовникът на храм „Св. Архангел Михаил“ – Ангел Вангелов, дякони и иподякони. По време на богослужението бяха подстригани за четци и свещоносци две деца от енорията на храма: Божидар Деливерски, абитурент и ученикът в пети клас Борис Кючуков. От години децата заедно с по-старшия иподякон Антонио Джалев участват в богослуженията на храма и енорийската дейност. Песнопенията на клира изпълни сформирания хор по източна църковна музика към храма, ръководен от иподякон Венцислав Поповски, също от енорията.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *