Две момчета учат за акушери в ЮЗУ, първи в България разчупват феминизацията в професията

Две момчета акушери – Владислав и Кристиян, разчупват феминизацията в професията. Младежите учат в ЮЗУ от тази година, за първа година има момчета в  специалност „Акушерка“ и  са първите в България. „Няма нищо страшно, срамно, неудобно да практикуват и мъже тази професия“, смята доц. д-р Росица Дойновска, заместник-декан във факултета по „Здравни грижи“ на ЮЗУ. Днес в Международния ден на сестринството  доц. д-р Росица Дойновска заедно със студенти от факултета мериха кръвното на благоевградчани. Това е една от всички инициативи, които обмисляли, но поради пандемията нямало как да се реализират.

Мислили кое ще бъде най-полезното за благоевградчани и гостите на града, и затова решили да започнат с измерване на артериалното налягане. Направили и информационна брошура в полза на хората, дори само за една обща информация- какво е артериалното налягане, какви рискове крие и интересът е много голям.  От различни курсове и специалности са студентите, а активността им е много висока.  Доц. д-р Дойновска се надява, че това е първата присъствена инициатива. Има и други инициативи, които искат да правят, да популяризират всичко, свързано с обучението на тези професии. Насочват се към дейности, свързани с профилактични мероприятия, което е в приоритета  на бъдещите медицински сестри и акушери.

А в ЮЗУ, откакто са разкрити специалностите, имат винаги много студенти в тези специалности. Тази година е увеличен и приемът. Студентите медсестри и акушери са повече от Благоевград и областта. След това се реализират именно в градовете, откъдето са дошли. „Ние подготвяме специалисти за болниците в областта. Много малка част от студентите отидоха извън тази област да работят. От тази година са първите две момчета акушери-Владислав и Кристиян. При сестрите във всеки випуск има момчета, което се надявам да разчупи феминизацията в професията“, смята доц. д-р Дойновска.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *