Благоевград с 3 нови забавачки и 6 електробуса

Нова детска градина, която ще приема децата в кв. „Освобождение“ ще бъде изградена от Община Благоевград. Така на практика ще бъде решен дългогодишен проблем, тъй като до този момент детско заведение в района липсва. Още две детски градини ще бъдат построени на територията града. Едната от тях ще бъде в ж.к. „Ален Мак“ (до IX ОУ), а другата на ул. „Полк. Дрангов“.

„Успяхме да спасим около 7 млн. лева. Когато встъпих в длъжност бяха проведени обществени поръчки за 3 детски градини, имаше и сключени договори за изпълнение. Оказа се обаче, че избраните петна за изграждане на детските заведения са неосъществими като строително изпълнение, заради несъответствие със стандартите. Едната от тях беше предвидена в парка при ул. „Даме Груев“, другата в района на „Баларбаши“, а третата в кв. „Еленово“. Поради тази причина се наложи да търсим алтернативни варианти за локации и към момента вече сме изпълнили тази задача. Получихме писмо от министъра на образованието, който приема тези промени. Оттук нататък предстои преотреждане на имотите, проектиране, обявяване на Обществени поръчки и преминаване към СМР“, поясни на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Той съобщи и че предстои да бъдат закупени 6 нови електробуса, които ще пътуват по съвсем нови линии.

Те ще минават през кв. „Грамада“ и района около Плажа, като ще бъдат оперирани от Община Благоевград. Предвижда се и въвеждането на дигитална система, която ще обслужва автобусите, ще дава информация за свободни паркоместа и т.н.

„Още преди месеци получихме писмо за прекратяване на проекта за изграждане на подлез в квартал „Грамада“. Положихме сериозни усилия в тази посока, за да спасим средствата, които са предвидени от предишния европейски програмен период. Към днешна дата  можем да кажем, че се справихме и внесохме предложение до ОбС, което се надявам утре да влезе като извънредна точка, така ще успеем да спасим около 4,2 млн. лева“, коментира още кметът Стоянов.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *