Кметът припомни за модела „Тасков – Камбитов“ и два големи заема

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приема всяко различно мнение относно поемането на дълга за Бачиново, но изключително много държи на истината и фактите.

„По отношение на председателя на Общински съвет – Благоевград, който изрази становище по време на пресконференция, че поемането на дълг ще лиши Благоевград от възможността да кандидатства за реализиране на други проекти чрез финансиране ще кажа, че всеки има право на мнение. Тук обаче искам да посоча някои факти, свързани с едно предишно управление на града, известно като модела „Тасков – Камбитов“. Тогава бяха теглени заеми от Търговска банка и Тасков бе един от знаменосците на всичко това. По онова време той не се притесняваше от кредитния рейтинг, от лихвени проценти и от това какво ще се случи с Общината. По време на неговото председателство, тогава, бяха взети 2 големи заема.

Единият е на стойност над 2 млн. лева и касае ЛЕД осветлението в града, което всички виждаме в какво състояние е, но по-сериозно внимание ще обърна на втория заем, който е в размер на 7,5 млн. лева. Забележете – този тежък кредит също е взет от Търговска банска. Същият е изтеглен без обществено обсъждане, а може би председателят на ОбС си е правил собствена анкета, в която вероятно 9 от 10 човека са потвърдили, че искат това финансово бреме. За тези кредити Община Благоевград плащаше по 296 хил. лева всеки месец“, заяви Стоянов.

Той подчерта, че по неясни причини, въпреки че всичко това е публично известно, самообявили се водачи на гражданското общество в Благоевград не задават нито един въпрос във връзка с този кредит.

„Отново ще го кажа категорично – нека стане ясно, че ако има нещо, на което много държа, това е истината. А дали ще се реализира идеята за реновиране на аквапарка, това е решение на Общински съвет. Аз нямам самоцел и ще приема нещата такива, каквито са“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той коментира и две предложения, заложени в дневния ред на Общински съвет, касаещи промяна на Общия устройствен план.

„Те са направени от председателя на ОбС. Това е абсолютен парадокс. Никой освен кмета няма право да предлага изменение на ОУП и в това отношение Закон за устройство на територията е категоричен. В чл. 124 е изрично подчертано, че Общински съвет приема решение за изработване на проект за Общ устройствен план по предложение на кмета“, заяви Стоянов, като призова гражданите да не се подвеждат по празни обещания и незаконосъобразни действия, които няма да доведат до желания резултат.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *