Гимназисти изследват нощното небе с голям телескоп

Американският университет в България (АУБ) и Университетът за деца обединяват усилията си това лято, за да предложат едно различно и вдъхновяващо ваканционно изживяване за гимназистите с интереси в областта на роботиката, електрониката и науката. Първата на Балканите международна научна STEM академия „Sci-Tech Summer Academy“ отваря врати за ученици от 14- до 17-годишна възраст с интереси към науките и технологиите и ще се проведе в кампуса на АУБ в Благоевград от 17 до 30 юли. Изцяло ориентирана към практиката и следвайки STEM подхода на обучение, академията ще се проведе в отлично оборудваните лаборатории на университета и ще предложи набор от практически упражнения, увлекателни експерименти и вдъхновяващи екипни проекти.

През двете седмици на академията участниците ще се потопят в един хипнотизиращ свят, пълен с грандиозни научни експерименти. Всеки ден ще изследват различни области на природата, докато извършват шумни, ярки и термични експерименти, изследват нощното небе с голям телескоп Добсон, определят траекторията на картоф след изстрелване от картофен пистолет, разработват програмен код и създават смарт устройства. Академията ще приключи с финален научно-технически проект и представяне за неговото приложение в реалния живот.

Целта на „Sci-Tech Summer Academy“ е да даде възможност на децата да изследват любовта си към науката, роботиката и електрониката, докато създават нови приятелства и събират незабравими летни спомени. Програмата на академията е насочена към стимулиране на научно-технологичното и предприемаческо мислене у учениците и е разделено на два модула: Роботика (електроника и роботика) и Науки (физика и химия Обучението ще се провежда изцяло на английски език, като се очаква участници от цял свят да се присъединят към групата от млади учени.

„Във века на изключителни научни и технологични постижения мнозина се борят да намерят подходящата форма на обучение, която да провокира творческото им мислене и да развие техническите им умения. Затова със „Sci-Tech Summer Academy“ се стремим да отговорим на тези нужди, като предоставяме стабилна научна и технологична среда за умовете на младите и подобряваме техния предприемачески дух. По този начин те не само ще научат повече за науката, но и ще измислят нови начини за използване на това огромно количество знания в услуга на бъдещото ни развитие,“ сподели Явор Киряков, АУБ възпитаник (‘12) и основател на Университет за деца.

„Sci-Tech Summer Academy“ е програма с ограничен брой участници, които ще бъдат подбрани на база определени критерии. Срокът за кандидатстване е до 17 юни, а кандидатите трябва да попълнят онлайн форма за кандидатстване, като приложат следните документи: мотивационно писмо, препоръка от учител или друг човек, който може да потвърди техните знания и интереси в областта на научните технологии, както и сертификат за нивото на владеене на английски език или писмо от учителя по английски език на кандидата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *