Дървата за огрев на двойни цени заради скъп транспорт

Кметове и кметски наместници се оплакват от поскъпване на дървата за огрев.  Това съобщи кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Според сигналите крайната цена достига до 100 лева на кубичен метър, при обявена цена във временните складове 48,18 лв. Разликата идвала от цената за транспорт- 51, 82 лв. От Югозападното държавно предприятие уточниха, че нямат отношение към транспорта на дървесината.

ТП „ДЛС Осогово“ добива и продава дървата на временен склад в гората, но транспортирането е за сметка на купувача. Взаимоотношенията са единствено между купувача и този, който транспортира дървата.

Относно сигналите, че Държавните горски структури не позволяват хората сами да добиват дърва, ЮЗДП уточнява, че това не само е възможно, но е възприета многогодишна практика във всички поделения на държавното предприятие. Всеки може самостоятелно да добие дърва, при условие, че е включен в списъка на кмета на населеното място. Услугата е известна като „Самостоятелен добив без право на продажба“, а цената е 25 лева на кубичен метър за „ДЛС Осогово“. За товарни автомобили с товароподемност под 2,5 тона, съгласно нормативната уредба, не се изисква наличие на GPS-устройство, така че хората могат да използват такива транспортни средства.

Физическите лица по списъците, представени от кметовете на населените места закупуват дървесината от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, а когато това е невъзможно – от горските територии, държавна собственост.

ТП ДЛС „Осогово“ не предлага услугите цепене, товарене и транспорт.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *