Наши експерти се дивят на зелени мостове за дивите животни в Австрия

Зелени мостове за преминаване на дивите животни разгледаха експерти от Югозападното държавно предприятие на работна среща в Австрия и Чехия за запазване и подбряване на екологичния коридор Рила-Верила-Краище.

Установили, че качеството на изпълнението и поддържането на инфраструктурата е на доста добро ниво. Колегите от Австрия им демонстрирали практически изградени съоръжения, отговарящи на всички международни практики в тази посока. „Възможно е и при нас така да изглеждат нещата, но това зависи от съвместните усилия на организациите и институциите, които отговарят не само за пътната инфраструктура, но и за стопанисването на съседните територии. Това е една от слабостите, които съществуват в Австрия. Там, в конкретния случай, съседните територии бяха много често частни земи и е необходима продължителна работа и достигане на споразумения как да се осигури необходимата растителна покривка, по която животните да преминават необезпокоявано“, уточни Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие.

В посетения район в Чехия се оказа, че основен проблем е  запазването на екологичната свързаност в рамките на този защитен ландшафт, който се нарушава от застрояването, свързано с туризма от една страна и от друга изграждането на транспортна инфраструктура в периферните територии.

„Основната цел на „SaveGREEN – Защита на функционалността на трансгранични важни екологични коридори в Дунавския басейн“ е да подпомогне запазването на трансгранично важни екологични коридори, каквито са в нашия случай района на Рила, Верила и Краище, а в другите държави често и трансгранични и екологични коридори“. Това каза Петко Цветков

В срещата се включиха над 30 участници от партньорите по проекта от Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Украйна.

Бяха посетени няколко екологични територии, а една от целите е участниците да се запознаят със специфичните проблеми, които съществуват в тях, от една страна, а от друга да се запознаят с опита, който местните партньори и организации имат в опазването на екологичните коридори.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *