Как изборът на пижама влияе върху общото ни здравословно състояние

Обличането на пижамата е свещено действие. В повечето случаи то действа като психологически сигнал да се отпуснете и да завършите деня спокойно. Сваляйки дневната си униформа и обличайки дрехи, които ви карат да се чувствате в безопасност и комфорт у дома, вие се настройвате за почивка. Шон Стивънсън е посветил цяла глава на тази тема в книгата си Здравословен сън, защото това, в което спим, влияе върху качеството на съня. Вярно ли е, че най-добрата нощница е костюмът на Адам и Ева? Лоша ли е тясната пижама? Ще бъдат ли гърдите по-красиви, ако спим със сутиен? Отговорите на тези и други въпроси ще научим сега.

Експеримент на холандски учени

Терморегулацията играе важна роля в управлението на качеството на съня. Изследванията показват, че някои видове безсъние са свързани с лоша терморегулация и невъзможност за понижаване на телесната температура, за да се премине към по-дълбоки фази на сън. Важно е да разберете, че тялото ни е в състояние много по-добре да се затопля, отколкото да се охлажда, така че ще си улесните, като изберете дрехи, които са по-леки и свободни за сън.

В един експеримент холандски учени накараха тествани субекти да спят в термо костюми, за да намалят температурата на кожата си с по-малко от 1°C (без да повлияят на основната телесна температура) и да видят как това ще повлияе на съня. Резултатите показват, че субектите се събуждат по-рядко, а времето, прекарано в третата и четвъртата фаза (дълбок сън), се увеличава.

Все още ли мислите, че пижамата не е важна?

Няма нужда да изстудявате краката си, за да спите по-добре. Основното е да не се увивате твърде много. Хубаво е да можете да контролирате температурата в стаята. Но ако прекалите със затоплянето, събуждането, може да не усетите, че сте си отпочинали, въпреки че сте спали „правилния“ брой часове. Седем одеяла (плюс едно електрическо одеяло) и дрехи за лов могат да ви попречат да изпаднете в онези фази на сън, които имат най-възстановяващата сила.

Кройката и размерът на пижамата

Кройката и размерът на спалното ви облекло са много по-важни от всякакви модни аксесоари. Тясното, ограничаващо облекло е сериозна грешка. Твърде тясната пижама може буквално да блокира притока на лимфа. Лимфната система е клетъчната „структура за управление на отпадъците“ и важна част от имунната система. Осигурява транспортиране и циркулация на извънклетъчната течност в цялото тяло; докато обемът на лимфата надвишава обема на кръвта четири пъти.

Ако тесните дрехи блокират лимфния поток, извънклетъчната течност ще започне да се натрупва в различни части на тялото, което може да доведе до много неприятни последици.

Най-често срещаният пример са тесните чорапи. Прекалено стегнати са, ако когато ги свалите, можете да видите ясен отпечатък върху кожата си.

Токсичните вещества се отстраняват от тялото чрез лимфната система.

Блокирането на лимфния поток е като огъване на воден маркуч, предотвратявайки изтичането на вода. Подуването, причинено от налягането на течността, може да повреди вътрешния ви водопровод или да причини още повече щети.

Това може да ви дойде като шок, но проучване от 2009 г. е установило, че жените, които спят със сутиен, имат 60% повишен риск от развитие на рак на гърдата. Многобройни експерименти потвърждават връзката между рака на гърдата и носенето на сутиен по време на сън.

Забележете, че когато свалите това облекло, откривате характерни вдлъбнатини по гърба, отстрани, раменете и гърдите, което означава, че блокирате притока и циркулацията на лимфата.

Лимфните възли и лимфната функция играят важна роля в превенцията на много заболявания, включително рак на гърдата.

Как да подобрим качеството на съня и като резултат – здравето?

Правилната пижама за сън трябва да е просторно и да не предизвиква алергии (както самата тъкан, така и начина, по който тя се изпира). Не става дума за спане в безформена нощница, която прилича на чаршаф с дупка в средата, през която трябва да си прокарате главата. Почувствайте комфорта на свободата. Има много възможности за атрактивно облекло за сън. Може да разгледате страхотните модели дамски пижами на БулБел и да откриете точно това, което търсите!

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *