Старите занаяти като туристическа атракция

Демонстрации на бански занаяти, музикални и танцови  уроци, образователни и опознавателни  исторически информационни турове, филмова панорама, автентичен бански фолклор и многобройни изложби. Всичко това се предвижда в Културни вечери „Традиция и изкуство“. От юли до септември жителите на Банско ще демонстрират стари, вече почти забравени занаяти.

Предене и пресукване на вълна, плетене на кука игла, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, везане на гоблени, изработка на сувенири от тъкани, демонстрация на българска бродерия и дърворезба. В музей „Велянова къща”, тъкането на разбой ще пренесе посетителите в друг по-цветен и античен свят. Демонстрациите, част от програмата на културното събитие, ще се съпровождат с фолклорни колективи от района, които пък ще демонстрират местното музикално богатство. За най-големите фенове на народните танци и песни ще има уроци по гайда и пеене, народни танци, тамбура и др. в читалище „Никола Вапцаров“.

Най-малките гости на града ще запазят спомен за незабравимо банско лято, забавлявайки се с интерактивни образователни игри „Деца в музея“.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *