Банскалийка, професор в САЩ, учи американците със свое стихотворение какво е здравец

Потомка на няколко големи бански фамилии, професор в щатски университет, представи в Благоевград двете си поетични книги „Обръчите на мълчанието” и „Математиката на поезията и времето”. Мария Цакова от Банско от 31 години живее в САЩ, а от 20 години преподава английски език на американци в университета в гр. Форт Уейн, щата Индиана, където е професор.

Двете си книги написала на английски език, след което се самопревела на български. В стихотворенията си тя е вплела спомените си от родния град в подножието на Пирин, които са писани в постмодерна американска поезия. Казва, че дължи приобщаването си към модерната и постмодерна американска поезия на професорите си по креативно писане Мери Ан Кейн и Джордж Каламарис.

В „Обръчите на мълчанието“ всичките й стихове са посветени на Банско и любимата планина. Стихотворението „Автобиографично“ публикувала в академичното издание на университета, където преподава.

Наложило се после да обяснява с рисунки и картинки на всички какво е здравец, че е  символ на българската природа и как е вплетен в народните ни традиции.

Четете ме като Фрида Кало. Отворена. Прозрачна. В композиции. В образи. Вселени. И думи”, пише тя още в първите редове на последната си книга „Математиката на поезията и времето”.

Цакови водят началото си от брата на Неофит Рилски – Алекси, който променя фамилното име, а от страна на майка си е свързана със Сирлещови-Агови, Молерови и Хаджитодорови. Преди 200 г. прадедите й са построили първия хотел в Банско – Хаджитодоровия хан, един от тях е бил сред 10-те основни спонсори за построяването на храма “Света Троица”, а прадядовците й Иван (Гърбев) Витанов и Костадин Сирлещов-Агов са загинали за свободата на Македония. Баща й пък е лежал в затвора като антикомунист и за това, че не е бил съгласен с изкуствената македонизация на Пиринския край.

Водещ на срещата бе доц.  Павлов, председател на Литературен клуб „Огнище”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *