Журито на „Пирин Фолк“с апел: Пишете по-добри текстове на песни

Кандидатите за участие в 30-то юбилейно издание на „Пирин Фолк“ са по-мотивирани от всякога. До този извод стигнаха селекционното жури. Те обаче са единодушни, че кандидатите с авторски песни трябва да бъдат по-взискателни към текстовете.

На 2 юли се проведоха селекциите за допускане до участие в конкурсите на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 – за нова авторска песен на македонска основа и за изпълнителско изкуство, както и в конкурса за изпълнителско изкуство за деца от 8 до 15 години – „Детски Пирин Фолк“.

Задачата да избере най-добрите авторски песни и изпълнения бе поверена на селекционното жури в състав:  Юлия Цанкова – председател, Райко Кирилов, Гуна Иванова, Дали Иванова, Павлина Караджова и Ненчо Касъмов.

Сред десетките изпълнители от цялата страна, тази година имаше засилено представяне на дуети, както и на няколко двойки близнаци. Кандидатите се надпреварваха да впечатлят не само с вокалните си умения, но и със специално подбрани визии. Някои бяха заложили на автентични носии, а други – на ръчно бродирани и подготвени специално за случая. Добрата подготовка и специалното отношение към конкурсите, което демонстрираха, определено развълнуваха журито.

Изпълненията на живо за конкурсите за изпълнителско изкуство – за деца и възрастни, експертното жури оценява по четири критерия: точна интонация, стилова орнаментика, артистичност на изпълнението и вокалообразуване. За допускане до участие в конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа, оценяващите анонимно прослушаха подадените авторски песни и ги оцениха по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, композиция, аранжимент, текст и вокалообразуване.

По отношение на селекцията на авторски песни членовете на журито се обединиха около мнението, че е имало много добри и разнообразни песни, но призоваха кандидатите да обръщат повече внимание и на текстовете си.

Резултатите от селекциите ще бъдат обявени до 20 юли 2022 г. на www.pirinfolk.com и на www.fenfolktv.bg

30-ото юбилейно издание  ще се състои в три последователни вечери в края на месец август.

26 август (петък): VI-то издание на „Детски Пирин Фолк“ – Конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 до 15 години и награждаване на победителите.

27 август (събота): Конкурс за изпълнителско изкуство и награждаване на победителите.

28 август (неделя): Конкурс за авторска македонска песен и награждаване на победителите.

А ето и журито:

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *