Мюсюлманите в Гоцеделчевско празнуват Курбан байрам

В джамията на неврокопското село Дъбница отбелязаха тази сутрин началото на празника Курбан байрям. Това стана с празнична молитва „намаз“, в каноническaта част на деня, 45 минути след изгрева на слънцето, с отправена благодарност към всевишния за мюсюлманите Аллах за всички получени от него блага. Празникът е най-големият в мюсюлманския календар и продължава четири дни. След празничната молитва, вярващите мюсюлмани се поздравяват и взаимно си пожелават здраве и благоденствие.

Непосредствено след молитвата мюсюлманите посещават гробищата, за да поискат прошка и от покойните си роднини и близки. На първия ден от Байряма младите искат прошка от по-възрастните за сторени волни или неволни грешки. През този ден празникът се чества с най-близките, а след това започват взаимните гостувания.  През дните на Байряма вярващите не похващат никаква работа и се отдават на гостуване и веселия.  Пословична е толерантността на жителите на селата в гоцеделчевския край, особено на тези със смесено население, които взаимно зачитат традициите и празниците си.

Както при всички религии на празниците най-щастливи са децата. Според традицията съхранила се у мюсюлманите в неврокопските села, малчуганите се организират на групички като посещават всяка къща, за да поздравят и да благословят празника на семейството. Стопаните на домовете щедро възнаграждават децата с лакомства. През дните на Байряма вратите на всяка мюсюлманска къща са широко отворени за гости, независимо кой каква религия изповядва.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *