Картини от пленер в бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград

Национален пленер по живопис „Живописни технологии в съвременното изкуство“ се открива в Благоевград.

Събитието е продължение на симпозиумите по живопис от последните 7 години, чието мото е „Живописната  технология в съвременното изкуство” и са посветени на изразяването чрез живописната медия, като носител на съвременни идеи и послания.

Идеята е автори работещи с различни медии в съвременното изкуство да “оставят своя отпечатък” с конвенционални средства в  уникална за България колекция, събирана от седем години в Благоевград. Колекцията има за цел да представи, колкото може по-голям спектър от художници, работещи съвременно изкуство в България. Работите са основа за бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград. Това е опит да се запълни голямата празнина от липса на селектиране на работи от съвременно изкуство по време на прехода.

Участниците в пленера оставят по 2 работи за колекцията за Музей за съвременно изкуство в Благоевград.

Дълги години автори, които са в широкото поле на световното изкуство бяха в сянката на формалистичното соц-ограничение. Това продължава и сега след близо 30 години. В Благоевград са събрани в държавна колекция работи на почти всички художници работещи съвременно изкуство в България. Сегашният симпозиум е с участието на автори от най новото поколение.

Симпозиумът по живопис, Пленер 2022 г., ще бъде открит на 12.07.2022 г. от 12:00 часа в двора на Измирлиевата къща, квартал Вароша. Изложбата с произведенията ще бъде открита на 19.07.2022 г. от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *