Колко ни струва различният прочит на законите от двете страни на фонтана в Благоевград?

Едни и същи закони, различни юристи, завършили иначе в един и същ факултет, различно ги четат по темата „такса смет Благоевград“. Тази разлика се отразява и като разлика в бюджета на община Благоевград. Хазната е на минус 2 милиона, пресмята кметът Илко Стоянов по причината с връщането и обжалването на решенията, касаещи размера на такса смет.

„Общинският бюджет е нарушен. Знаете, че още преди месеци започнаха споровете между мен, като кмет, ОбС и Областна администрация. Имаше широка дискусия по темата за размера на таксата. Единият областен управител върна решението на ОбС, другият областен управител отнесе случая в съда. Заформи се една тенденция, която не се беше случвала от много години насам, а именно Община Благоевград и Областна управа да са в непрекъснато противоречие. Към настоящия момент вече са излезли двете съдебни решения и по двете дела, като на първа инстанция те са в полза на Общината“, каза кметът Стоянов.

Той припомни, че едното обжалване е за решение на ОбС, касаещо Такса смет в размер на 2,9 промила, а другото за 2,1 промила, какъвто процент бе приет от местния парламент, след предложение на кмета за редуциране.

Стоянов подчерта, че след като съдебните решения влязат в сила ще поиска от компетентните органи да потърсят отговорност от Областна администрация за нарушения бюджет на Общината.

„Тук не става въпрос за политическа битка. Истината е, че в държавната институция има екипи от хора , които могат да са подвели областните управители. Ще поискам да бъде извършена проверка на действията на служителите. Не може който и да било да си играе с бюджета на Общината и някой трябва да понесе отговорността“, категоричен бе кметът.

Той изрази притеснение относно евентуалното задълбочаване на кризата с горивата през предстоящата зима, като подчерта, че това много сериозно би се отразило на отоплението, особено в детските заведения.

„Разбира се ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да не допускаме сътресения“, подчерта Стоянов и заяви, че благодарение на стриктната финансова политика през последната година вече Общината е стабилизирана.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *