Наследницата на Яне Сандански с дарение за музей в Кресна

Зоя Дюбоа Санданска и Жак Дюбоа дариха 400 лева за музей в Кресна.  За изтеклата седмица по сметката на народно читалище „Култура 1932“ са постъпили 1900 лева.  Кампанията продължава.

„Ако успеем да наберем достатъчно средства, ще можем да завършим ремонтите до края на лятото и нашият музей ще може да заработи още тази есен“, надява се кметът Николай Георгиев, който е инициатор на инициативата.

Според него сградата на читалището в Кресна е най-достойното място, където да се експонирана постоянна изложба, посветена на миналото, настоящето и бъдещето.

В момента община Кресна разполага с две готови експозиции – Кресненско-Разложко въстание и Яне Сандански, които могат да бъдат изложени във фоайетата на читалището и да се превърнат в постамент, върху който да се надгражда. Тази година общината ще инвестира според възможностите си в ремонт на сградата, подмяна на дограмата и възстановяване на покривната конструкция, която тече силно. Ще се създаде и мултимедийно съдържание към двете експозиции с текстове на български, руски и английски език. Парите обаче няма да стигнат за крайно необходимите вътрешни преустройства и ремонти.

Във фоайетата на първия етаж, стълбите към втория и на втория етаж искат да пресъздадат необходимата атмосфера и интериор, които да способстват за максимално доброто възприятие на експозициите.

На фасадата на читалището ще бъде поставена паметна плоча с имената на всички дарители, независимо от сумата, която са предоставили.

Сметката на народно читалище „Култура 1932“, гр.Кресна, по която можете да правите дарения е:

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ КУЛТУРА 1932

IBAN BG61BPBI79221044310601

BIC BPBIBGSF

Моля, вписвайте в основание: За ремонт на читалището.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *