Гора върху магистрала „Струма“

Гора израсна върху АМ „Струма“, констатираха от Института за пътна безопасност и поискаха незабавно уволнение за шефа на АПИ Тодор Василев. Повод за искането е извършена инспекция от института на състоянието и поддържането на една от най-натоварените пътни артерии в страната АМ „Струма“.

По стокилометровото трасе на магистралата от Института за пътна безопасност установяват повече от 60 участъка с изкривени и опасно стърчащи мантинели. Липсата на поддръжка е до такава степен, че на определени места изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. От ИПБ се обръщат към пътуващите по АМ „Струма“ граждани да шофират с повишено внимание, тъй като има образувани опасни вдлъбнатини по платната на магистралата, които могат да доведат до фатални пътнотранспортни произшествия. Гражданите трябва да бъдат  още по-внимателни при шофиране нощно време, поясняват от Института за пътна безопасност, тъй като маркировката по магистралата на много места липсва, а на други е трудно забележима. Светлоотразителните тела (котешки очи) по мантинелите са силно замърсени и вероятно никога не са почиствани, което допълнително влошава пътната безопасност при шофиране нощно време.

Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето. Наклонени знаци и лоша маркировка са допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане на АМ „Струма“.

Институтът за пътна безопасност посочва името на отговорното длъжностно лице за тези безобразия – председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Той носи пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват подръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълна отговорност за извършване на контрол за състоянието на същата.

Видно е, че липсва поддръжка, видно е, че липсва и контрол, а отговорното длъжностно лице Тодор Василев нехае, смятат  от Института за пътна безопасност.

Подобен род проверки, дадоха основание на Института за пътна безопасност да се обърне към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност.

Според ИПБ лица като Тодор Василев нямат право да заемат такива отговорни длъжности, каквато е длъжността председател на АПИ, тъй като с безотговорното си поведение водят до повишаване броя на жертвите по пътищата на България.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *