В Неврокоп приеха мощи на Светец от сървемието (видео)

Православната ни църква признава и почита свети хора с чудодейни сили, родени, живели и правили добрини за бедни и болни, за молещи и жалещи, в съвременния свят. Такъв е Св. Лука Кримски. Той не е от далечна, отдавна отминала епоха, както повечето светци, а е човек от съвременния свят, обикновен човек, хирург и художник, баща на 4 деца. Отива си от този свят на 25 май 1961 година. Но това, което прави приживе, попада в света на чудесата. На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква причислява Свети Лука Кримски към официално почитаните светци. А през 2000 г. той е официално признат за светец и от Руската православна църква.

В Гоце Делчев с литийно шествие посрешнаха мощите на свети Лука Кримски Чудотворец.

Църковният хор на митрополията водеше шествието, а н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим в обкръжението на владишкия клир лично носеше мощохранилището с части от мощите на светеца-чудотворец. Мощите на Св. Лука Кримски бяха положени в параклис, наречен на името на Светеца, част от новостроящия се храм „Рождество Христово“ в новия квартал на Гоце Делчев.

Звън на църковните камбани беляза тържеството по полагане на мощите в параклиса „Св. Лука Кримски“. Десетки миряни се докоснаха до свещения кивот и целунаха иконата като отправиха молба за здраве към светеца.

Свети Лука Кримски Чудотворец: Светецът, който изцелява хиляди хора приживе. Многократно заточван и измъчван от съветската власт, „престъпникът рецидивист“ не престава да извършва чудеса. Свети Лука Кримски е смятан за жив светия, бродещ между хората и помогнал на хиляди да се избавят от болките и болестите си. Свети Лука Кримски,

Неврокопчани ще имат възможност да се преклонят пред  светите мощи на Св. Лука Кримски днес през целия ден. Тази вечер, от 18 ч. в храм „Св.Св. Кирил и Методий“ ще се проведе вечерно богослужение, посветено на светеца, а от 19 ч. в сградата Неврокопска св. Митрополия – беседа на Аарголидиския митрополит Нектарий за делото и чудесата на св. Лука Кримски Чудотворец. Входът е свободен.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *