Премениха в носия с гайда 2-месечното бебе Димитър

Облякоха в носия в Жеравна 2-месечното бебе Димитър. Освен това малка гайда запасаха в  пояса на малкия войвода. Той бе един от най-малките участници на Фестивал на фолклорната носия – Жеравна.

Ръководителят на  Фолк-фитнес „Ритмика“ Асен Колев и съпругата му Радостина Захариева, пременени в народни носии заедно с трите си деца, се пренесоха назад във времето на Фестивал на фолклорната носия  в Жеравна. Те посетиха фестивала на път след почивката си на Черноморието. Двете каки – София и Даная, също грееха в прекрасните си носии.

Международният фестивал на фолклорната носия  се проведе за 14-ти път в Жеравна. Гости от цялата страна  изпълниха поляните край Жеравна, облечени в традиционни български носии.

Жеравна се превърна в епицентър на българския фолклор и традиции. Изискването за участие във фестивала е всички да са в носии и да не носят нищо от съвременния свят.

Забранена е цивилизацията във всичките й форми – телефони, слънчеви очила, дамски чанти, детски колички. Участниците трябва да са в носии, да нямат нищо от съвременния свят. Всичко е така както е било преди 150 години.

Освен възможността да се пренесат във времето, участниците се насладиха и на богата фолклорна програма.

Семейството на Асен и Радостина показва как опазването на българското може да бъде лична кауза на всеки един от нас.

Преди месец бебе Димитър поведе хорото на първата по рода си хоротека в Благоевград.

Снимки Личен архив

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *