Съветници пак си „чешат езиците“ за храма на пазара

За пореден път общински съветници противопоставиха храма на пазара с идеята за църква в парк Македония.

Трябваше да гласуват ПУП за построяването на православен храм в района на пазара, в частта от към бул. „Джеймс Баучер“. Този ПУП е готов и сега трябва да гласуват разделяне на имота, така че да станат два отделни – един за пазара и един за храма. А на сесията през септември  Общински съвет трябва да се произнесе и по искането на  Неврокопския митрополит Серафим за даряване на въпросната земя за изграждането на храм, така че да може да започне и същинското строителство. Съветниците от ГЕРБ питаха защо точката се вкарва така набързо, без да е гледана в комисии и поискаха графика как ще изглежда всичко това.

Кирил Илиев дори попита какво се случва с предложението за храм в парк Македония. Според Павлин Янкулски  идеята не била изчистена докрай и трябвало да се изчисти в обществото и смята, че в парк Македония има по-добри възможности за храм. Веселин Христов от БСП бе категоричен, че само си чешат езиците и те не са тези, които да решават колко да е висока камбанарията и как да е боядисана черквата. Д-р Таковски също заяви, че от мухата правят слон и се пошегува, че някои от съветниците може да искат да изнасят служби там.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков също се намеси и каза, че няма отклонения от първоначалното намерение и че те вече са гласували преди година и половина изработването на Подробния устройствен план за храма. Тасков обясни, че ако ПУП-а бъде одобрен, на следваща сесия ще може да се гласува и даряване на земята, с което ще се сложи край на 15-годишния спор, свързан с изграждането на новата църква.

Въпреки дебатите 30 съветници гласуваха ПУП-а, 1 беше против и трима се въздържаха.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *