Бизнесмен даде 100 лева за бурканче лютеница на фестивал

Бурканче лютеница за 100 лева си купи благоевградският бизнесмен Валери Байрактарски. Това стана по време на търг на Първия фестивал на лютеницата в село Логодаж. Байрактарски си купи от мъжка пикантна лютеница два буркана, единият за 100 лева, а другият за 50. Имаше и традиционна логодажка и детска лютеничка, които бяха продадени за 30 и 50 лева. Събраните средства от търга са предвидени за самодейците от читалище „Иван Чаушки“ с. Логодаж.

Стотици жители и гости на Благоевград намазаха на първото издание на Фестивал на лютеницата. Логодажките баби се бяха постарали и се представиха достойно с приготвянето на над 50 кг лютеница, като абсолютно всички продукти – лук, моркови, домати, чушки бяха  домашни, произведени от самите тях.  Бе направена и пърженица, със зелени чушки и домашни яйца като по стара традиция това е задължителният обяд в дните, в които се прави лютеницата.

В двора на училището в село Логодаж присъства и кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, директор  „Култура, спорт и туризъм“, Любомир Треновски, директор „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“.

Бе изпечен и хляб в подница, по стара българска рецепта, а мекият и топъл хляб накара гостите да полюбопитстват за рецептата.

С музикално-танцова програма гостите се забавляваха и извиха дълги хора в двора на училището, а участие взеха  фолклорна група „Струмски славей“, самодейци от читалище „Владимир Бешев“ село Селище, Логодажките баби.

По време на фестивала бе представен и процесът по приготвяне на лютеницата. Идеята на фестивала е да се обърне внимание към българските кулинарни традиции, домашната храна и енергията, която се влага в приготвянето ѝ. Този фестивал е още една стъпка към фокусирането върху селата в общината. В началото на месеца Община Благоевград организира събитие в село Дренково, предстоят събития в Дъбрава и Зелен дол.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *