До края на годината модерен пазар за производителите

До края на годината ще завърши ремонтът на открития пазар в Благоевград, обеща кметът Илко Стоянов. Това ще бъде едно модерно изпълнение с повече въздух, пространство. Няма да има намаление на броя на масите. Ще има малки неудобства както за производителите, така и за купувачите, тъй като се местят в закрития пазар.

Строителните дейности стартират до дни, като при подходящи метеорологични условия  се очаква ремонтът да бъде завършен до края на м. ноември.

„Имаме отпуснати средства с постановление на Министерски съвет за обновяване на тържището, които обаче са недостатъчни, за да бъде изграден целият обект. Същите биха стигнали само за изравняване на пространството. Именно затова се налага да заложим обекта в предложение за актуализация на бюджета, което предстои да бъде разгледано на сесия на Общински съвет“, поясни по време на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Проектът предвижда изграждането на нова цялостна покривна конструкция, нови маси, нова земна настилка, облагородяване на терена. Ще бъдат поставени пейки, ще бъдат засадени цветни и зелени площи, ще бъде изградена и чешма.

„Целта ни е да направим едно наистина модерно съоръжение, с много повече въздух, така че да бъде атрактивно, както за търговците, така и за клиентите. Обектът ще представлява едно чудесно площадно пространство, покрито с покривна конструкция“, подчерта кметът Стоянов.

До завършване на строително-монтажните дейности търговците от открития пазар в Благоевград ще предлагат домашно произведената си продукция на маси в сградата на закрития пазар. Първият етап от големия ремонт ще бъде почистване и премахване на съществуващи навеси, маси и други.

В непосредствена близост до облагородения закрит пазар ще бъде изграден и църковен храм.

Ремонтът на открития пазар е дългоочакван, както от търговците на плодове и зеленчуци, така и от хората, които посещават пазара редовно.

Трафикът на пазара притеснява кмета заради бъдещия храм там, както и пазарните дни са натоварени. Затова той се надява да се започне да се прави и ул. Промишлена, за която са отпуснати близо 7 милиона и ще разтовари трафика.

Ремонтът на гробищния парк е невъзможно да се изпълни, остава за следващата година. Тези средства ще бъдат пренасочени за пазара, за тоалетната в градската градина, за помещенията на купола. Ще има пари и за селата. Ремонт на бившата здравна служба в Селище, покрива на съблекалните на стадиона в Логодаж, климатичната инсталация на басейна и други.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *