Ето как отбелязахме Съединението в Пиринско:

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбеляза 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Той се състоя пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, на пл. „Георги Измирлиев“ в областния център.

В знак на почит и  признателност глава сведоха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Николай Шушков, областен управител на Благоевград,  заместник-председателят на Общински съвет Георги Корчев, представители на духовенството, на културни институции, на политически партии, общественици, граждани.

Ритуалът започна с химна на Р България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. Бяха припомнени и исторически факти за делото на предците ни от Ивана Дякова, водещ на церемонията и организатор в направление „Култура“ към Община Благоевград.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя.

Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Петрич почете Съединението

С признателност в сърцето петричани отбелязаха Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Музикално-поетична композиция под надслов „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“ представиха възпитаници на ЦПЛР – Общински детски комплекс. Изразително и с патриотичен патос младите хора върнаха времето 137 години назад, за да ни потопят в събитията, съпроводили Съединението.

Кметът на общината Димитър Бръчков поздрави присъстващите на тържеството, отбелязвайки, че към делата на всички нас ще се връщат бъдните поколенията. „Нека го правят с гордост, както и ние днес към творците на Съединението“, каза кметът.

Цветя и венци в знак на почит поднесоха представители на общински и държавни институции, училища, културни учреждения, неправителствени организации, граждани.

Община Разлог отбеляза 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с тържествена програма и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Днес на площад „Преображение“ ученици от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ припомниха част от историята на едни от най-съдбовните дни за България.  Директорката на Исторически музей- Разлог Христина Манова произнесе кратко слово  за събитията от 1885 година, спомняйки за подвига и делото на храбрите дейци от Разложкия край.

Под съпровода на духов оркестър към Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“- гр. Разлог, венци и цветя в знак на почит поднесоха г-н Иван Гюров – зам.-кмет на община Разлог, г-жа Христина Манова, г-жа Кулина- секретар на Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“, г-жа Панева – директор на Център за обществена подкрепа, Анелия Гергинина- директор на Център за настаняване от семеен тип, директори на учебни заведения, представители на политически партии и признателни граждани.

В тържествената програма завърши с песента „Катерино моме“, в изпълнение на  Живка Мазурова, възпитаничка на Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“- Разлог.

Банско също почете Съединението

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *