Първокурсниците влязоха с много емоции в аудиториите на ЮЗУ

С тържествена церемония  откриха новата академична 2022/2023 година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Ректорът връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок успех – Румяна Георгиева, Асен Плеснев, Анни Красимирова, Цветелина Гогова, Валерия  Пашова, Кристиян Вакадинов, Тома Томов и Виктория Христова.

Церемонията по традиция започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на университета – Неофит Рилски.

Преподавателите, студентите и техните родители, бяха поздравени от ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков.

„Сложните проблеми, пред които сме изправени, в днешния по-податлив на сътресения свят ни убеждават още по-силно, че образованието продължава да бъде най-добрата инвестиция за всяко успешно общество и залог за едно по-добро бъдеще. Знанието е това, което ни дава сила и възможност за развитие, свобода и избор, гарантира ни високо качество на живот и висока лична удовлетвореност“, каза в приветственото си слово проф. Юруков.
„В този непрекъснато развиващ се свят с безброй предизвикателства се надявам, че няма да бъдете просто пасивни наблюдатели, а активни съзидатели на настоящето, което градим. Опитайте се да направите повече, отколкото се очаква от Вас. Възползвайте се от възможностите, които Ви се предоставят по време на обучението, за да създадете най-добрата и стабилна основа за своето бъдеще“, с тези думи ректорът проф. Юруков се обърна към студентите. Той им пожела да пишат своята история, така че тя да бъде най-добрата за всички времена и да не забравят, че знанията и уменията им са единственото богатство, което никой не може да им отнеме.

Кметът Стоянов приветства присъстващите и се обърна към възпитаниците на университета, като подчерта важната роля на образованието и последващата реализация на студентите.

„За мен е чест и привилегия да участвам в откриването на новата академична 2022/2023 година в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Изкачвайки стълбите към учебното заведение си спомних онези трепети, които усещат и предстоят да усетят студентите. Образованието в тези тежки времена е най-добрата инвестиция, а Югозападният университет е едно от богатствата на този град. Той е традиция, той е бъдеще и аз съм изключително щастлив да видя толкова много хора днес тук. Скъпи студенти, всички вие, дори, които не сте родени в Благоевград, вече сте част от нашия общ дом. Предстоят най-хубавите години от живота ви, с много младежки положителни емоции, но никога не забравяйте, че образованието, което ще получите тук и вашата реализация, всъщност ще дадат шанс и на нашето бъдеще“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Сред официалните гости бяха още областният управител на Благоевград Николай Шушков, Кирил Ваклинов, зам.-председател на ОбС – Благоевград, Марияна Мицева, изпълняващ функциите председател на АС – Благоевград, Татяна Андонова, зам.-председател на Окръжен съд – Благоевград, полк. Митко Балтов, командир на Бригадно командване – Благоевград, служители на реда, Гергана Муртова, директор на Дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ към Община Благоевград, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград и докторант към университета. На церемонията присъстваха и Дора Ангелова, директор на РБ – Благоевград, Снежина Кръстева, директор на РИОСВ – Благоевград, кметове на общини, представители на институции, граждани, студенти и родители.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *