10 тона текстилни отпадъци и мокри кърпички извадиха от канализацията в Благоевград

Почти 10 тона текстилни отпадъци и неразградими (мокри) кърпички извадиха от канализацията в Благоевград. В края на месец август, в продължение на няколко дни, аварийни екипи на ВиК дружеството с помощта на едни от най-опитните специалисти в страната, профилирани в почистване на канализационни профили, прилагаха различни техники с помощта на специално оборудване, докато се стигна до успешно разрешаване на проблема. Допълнително беше наета и по-мощна каналопочистваща машина.

От канализацията беше извадено огромно количество боклуци. Кърпите за еднократна употреба и други неразтворими отпадъци, които попадат в канализацията я задръстват.  Корените на дърветата също нарушават проводимостта и задържат отпадъците, като на места се образуват бентове, които в един момент напълно препречват пътя на отпадъчната вода.

Проводимостта на канализацията беше възстановена, но след проливните дъждове в началото на месец септември, отново се стигна до същия проблем.

През изминалата седмица екипите отново работиха по отпушване и изваждане на боклуците от канализацията. Тази седмица започва почистване и на канализационните колектори на бул. „Димитър Солунски“ в района на ЖП гара Благоевград, където бяха извадени голямо количество пясък и строителни отпадъци.

Във връзка със зачестилите проблеми с преливане на канализацията при силен дъжд в района на бул. „Васил Левски“ след кръговото движение с бул. „Димитър Солунски“, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград започна кампания за основно почистване на канализационния колектор.

От ВиК призовават да не се изхвърлят отпадъци и боклуци в канализацията, тъй като отстраняването им е сложно и води до сериозни щети за всички.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *