Девет изложби в първия ден на Банско филм фест

Започна най-мащабният филмов фестивал за планинарско, екстремно и приключенско кино на Балканите.  Във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ бяха открити девет забележителни фотоизложби, сред които „Очите на Пирин” – изложба на детски рисунки,  „По следните на отминалото време“ – фотоизложба на сдружението на „Николай Проев“, изложба „Пещерата Родопа” с автор Милен Марков, фотоизложба „ В търсене на перфектния кадър” на Антонио Вълчев, „Птиците на България през очите на един поляк” авторът й е посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански, фотографската изложба „Natu.rae/DOLOMITI“ на Италианският културен институт, фотоизложба на Българския Антарктически институт „30 години заедно в Антарктида – България, Испания и Аржентина” и изложбата „Пещерите и Ние” на Балкански спелеоложки съюз.

5 дни, 70 филма от 40 държави – най-добрите заглавия на тема  приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин – това са ключовите послания и емоции, които организаторите на „Банско филм фест“ ще предложат на посетителите.  По традиция  фолклорните състави на Община Банско откриха с песни петдневния филмов маратон в сърцето на планинския ски курорт.

В приветствието си при откриването, кметът на Община Банско Иван Кадев, каза че миналото, настоящето и бъдещото на Банско са неразривно свързани с планината и за това най-му приляга  да бъде домакин на планинарското и екстремно изкуство. Кметът Кадев припомни, че утре се отбелязват 137 години от едно паметно историческо събитие – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Ден – символ на националното единство. Празник, който сбъдна и увенча надеждите на поколения българи, посветили живота си на делото за свобода и единение на нашия народ.

На официалното откриване присъства посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер както и международното жури в състав:  Боян Биолчев (България) – писател, сценарист, председател на Журито; Хаби Бариазара (Испания) – режисьор, автор на филми, директор на фестивала на планинарското кино в Билбао; Джанлука Роси (Италия) – режисьор, оператор и автор на филми, програмен директор на фестивала на планинарското кино в Червиня;  Весела Казакова (България) – актриса, режисьор, продуцент; Крум Родригес (България) – оператор и господин Иван Обрейков.

След официалното откриване бяха прожектирани филмите „Сантяго”(2021г.) –  филм за приятелството на едно дете и стар рибар и  „Доо Сар” (2022)  –  филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум.

И тази година Банско Филм Фест ще има програма за малките приключенци – БанскофилмфестKIDS – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *