Крупни финансови схеми разкри прокуратурата, вижте:

Разследват схема за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и пране на пари. Разследването се води под ръководството на Окръжна прокуратура-Благоевград.

На този етап от досъдебното производство е установено, че в периода от м. февруари 2018 г. до м. юли 2022 г. в гр. Благоевград и други населени места от областта били получени кредити в големи размери от банки и небанкови финансови институции чрез представяне на неверни сведения.

За целта била създадена организация по набиране на голям брой малоимотни лица предимно от с. Микрево, община Струмяни, и назначаването им фиктивно за определен период на постоянни трудови договори с високи възнаграждения. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити.

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити. От участието в схемата те получавали ½ от сумата на усвоените кредити, които варирали между 15 и 80 хиляди лева.

След получаването на парите погасителните вноски по кредитите не се внасяли и те ставали необслужваеми, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.

Общият размер на получените суми в резултат на измамната схема е около 972 000 лева.

В хода на разследването са отправени запитвания до банкови и небанкови финансови институции, направени са справки в НАП/НОИ, в Централния кредитен регистър към БНБ, извършено е претърсване и изземване в имот в с. Пaдеш, проведени са разпити.

В качеството на обвиняем по делото е привлечен К.К. (на 47 години) за извършени от него престъпления.

Той е обвинен за подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на парични средства от финансовите институции чрез представяне на неверни сведения. В резултат на измамната схема К.К. получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура-Благоевград той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от прокуратурата искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *