Седем именити петричани стават почетни граждани

Седем именити петричани ще бъдат удостоени със звание „Почетен гражданин“ .

Постоянните комисии към Общински съвет – Петрич се произнесоха положително по предложението на кмета Димитър Бръчков. Това ще стане съгласно Наредба за символиката и отличията. Петрич е родно място на много личности, които с делата си прославят града на национално и световно ниво, заслужават почит и признание – това се казва в предложението на кмета Димитър Бръчков. В продължение на 10 години не са предлагани имена за удостояване със званието „Почетен гражданин“. Сега се предлагат седем петричани, които имат постижения в спорта и културата.

Това са: Евелина Николова – национална състезателка по борба, бронзов медалист от Олимпиадата в Токио; Петър Касабов – старши треньор на националния отбор по борба за жени; Огнян Стойков (посмъртно) – алпинист, участвал в Третата хималайска експедиция на България до осемхилядника вр. Анапурна; Силвия Аздреева – първата българка осъществила последователно изкачване на вр. Еверест и вр. Лхотце за 27 часа; Катерина Кирянова – поетеса, текстописец и романист; Володя Стоянов – изпълнител на народни песни, текстописец и композитор; Светослав Лобошки – композитор, преподавател и музикант.

В предложението на кмета Димитър Бръчков се посочва те да получат и парична награда от 5 000 лева.

Връчването ще бъде за 110 – годишнината от Освобождението на Петрич на тържествено заседание на Общински съвет.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *