Съветниците дадоха зелена светлина на Индустриална зона

След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона. С пълно единодушие общинските съветници гласуваха предложението на кмета Илко Стоянов. Предложението е за промяна на Общ устройствен план, въз основа, на което намерението ще се реализира.

„Един от най-болезнените проблеми за Благоевград, а именно липсата на Индустриална зона, е на път да получи своето стратегическо решение. Още в предизборната си кампания, бях заложил идеята за обособяването ѝ край с. Зелен дол, тъй като съм проучил всички възможности. Изграждането няма да се случи веднага, трябва да е ясно, че става въпрос за продължителен процес. Планираме първата част от нея да бъде разположена на около 650 дка, а целта ни е след това да я разширим до 1100 дка – това наистина е една прилична Индустриална зона, която ще е в непосредствена близост до АМ „Струма“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че е прието изграждането на зоната при с. Зелен дол да залегне и в Стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране.

Кметът поясни, че 80 % от мястото, на което е планирана Индустриалната зона, е общинска, а 20 % е частна собственост, като собствениците на имоти могат да участват в процеса по изграждане.

„Това е вторият обект от предизборната ми програма, по който давам проект за решение. Време е да повярваме, че Благоевград има всички предпоставки като природни дадености, които можем да използваме, за да бъде сред най-развитите градове“, коментира кметът Илко Стоянов.

Изграждането на Индустриалната зона е заложено в План за интегрирано развитие на община Благоевград (ПИРО) , което да дава възможност за финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *