Над 2 500 танцьори разтърсиха Малешевска планина

За седемнадесети пореден път в Малешевска планина отекнаха  звънки гласове, инструментални ритми и кръшни хора. Те  събраха в едно  изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографска традиция на народите от различни страни. В продължение на три фестивални дни над 2 500 участници от целия свят разкриха красотата на песните и танците, пазейки живи народната традиция, бит и култура.

На сцената на “Малешево пее и танцува“ самодейци от община Струмяни облечени в народни носии, подариха български традиционни – питка, трикольор и роза на гостуващи български и международни групи от Република Украйна, Република Северна Македония, Република Черна гора, Република Сърбия, Република Полша и Република Турция, с което пожелаха “Добре дошли в Малешево“.

От своя страна гостуващите групи благодариха за гостоприемството и топлото посрещане и поздравиха всички жители и гости на село Микрево и община Струмяни, споделяйки с тях част от магията на световното танцово и музикално изкуство, представяйки многообразието и пъстротата на различни географски области от Европа и Азия, съхранени през годините и запазени и до днес.

Кметът Емил Илиев приветства  с „Добре дошли“ всички жители и гости на село Микрево и община Струмяни, като сподели, че е изключително радостен от факта, че след две години на прекъсване поради пандемията от COVID-19, отново е на сцената на “Малешево пее и танцува” и има възможността да бъде домакин на този престижен и авторитетен фестивал, който е една от емблемите на с. Микрево и Община Струмяни.

Специални награди лично връчени от  Мариан Василев – член на Управителния съвет на Съюза на българските музикални и танцови дейци – гр. София, по повод провеждането на седемнадесетото издание на МФФ „Малешево пее и танцува“ бяха: „Сребърна лира” за високо художествено творчество, постижения и дългогодишна творческа дейност, която получи Калина Мариянска (хореограф) и награда за принос към българския танцов фолклор , на Любомир Мариянски (хореограф).

От Националната секция на ЦИОФФ за България, Мариан Василев, връчи специална грамота на Фолклорен ансамбъл „Малешевци“ при Народно читалище „Братя Миладинови-1936“ – с. Микрево.

Още един специален момент бе връчването на специалната награда на кмета на община Струмяни Емил Илиев на безспорно заслужилия ансамбъл “Туфаг” – гр. Ялова, район Истанбул, Република Турция.

Впечатляващ концерт-спектакъл, с магични фолклорни ритми, с много цвят и настроение ни подариха ансамбъл “Веселие“, Фолклорен ансамбъл “Тракия“, с художествен директор – проф. Даниела Дженева и обичаната народна певица Румяна Попова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *