По-опасно ли е малтретирането в социалните мрежи отколкото в реалния живот

Малтретирането в социалните мрежи е не по-малко опасно отколкото  това в реалния живот, категоричен е актьорът Ивайло Драгиев от Айде БГ. Той е един от лекторите на тридневен младежки фестивал за киберсигурност „Be online. Be safe.“

Според него много от децата не споделят проблемите си. Те се затварят в себе си, не искат да кажат на родители, учители, дори на най-близки приятели от страх, че ще им се подиграват, че изглеждат слаби. Затова е важна превенцията.

Драгиев смята, че много лесно се разпознават такива деца по смяна на поведението. С течение на времето детето става все по-вглъбено в себе си, настроението му е променливо. За тази цел трябва да спечелим доверието на децата или да имаме средства за мониторинг на това, което се случва в социалните му мрежи.

А организации бол по тази тема – има си в МВР отдел Киберпрестъпност, Закрила на детето, където има детски психолози. „Но тази организация, която най-много може да помогне е семейството. Родителите и децата трябва да сме умни, когато влизаме в социалните мрежи и когато споделяме онлайн. Трябва да се прави с разум и както едно дете не би си казало адреса на непознат, така и не би трябвало да издава каквото и да било на милионите непознати в социалните мрежи“, разяснява Драгиев.

Фoрумът ще се проведе в Благоевград от 14 до 16 октомври. Включва обучителен модул, дискусионен модул по теми като опасностите, които се крият в онлайн пространството, превенцията на дезинформацията и разпространението на фалшиви новини.

Фестивалът ще завърши с концерт на открита сцена в неделя  с участието на DARA, Pavell&Venci Venc’ и Дара Екимова, от 18:30 часа на площад „Македония“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *