Изолационни ленти – видове и приложение

Изолационната лента – изолирбанд, е полезен и незаменим материал, използван за ремонтни, домакински и други работи. Със своята простота и лекота на използване, той има няколко характеристики и свойства, които трябва да се вземат предвид при покупката.

Видове изолационни ленти

Има два вида изолационни ленти:

Поливинилхлорид (PVC)

PVC изолационната лента е изработена от поливинилхлорид. Той е широко разпространен, за разлика от памучната лента. PVC лентата се произвежда в различни цветове. Най-популярните цветове са: черно, синьо, червено. Залепващата част на PVC лентата се състои от гумено или акрилно залепващо покритие без токсични вредни вещества, което я прави безопасна за човешка употреба.

Памучна лента

Памучната лента е изработена от памучен плат, калико и други материали. Основното предимство на памучната електрическа лента е фактът, че тя може бързо да се втвърди при контакт с нагрята повърхност. Препоръчително е да използвате памучна лента за изолиране на проводници на електрически печки, фурни, нагревателни елементи и други нагревателни електрически уреди.

Памучната изолационна лента създава изолация, предпазваща от напрежение до 1000 V. Запазва експлоатационните си свойства при температура от -30 +30 градуса. Този тип електрическа лента не е намерила широко приложение в сравнение с PVC лентата.

 

Особености

С помощта на PVC електрическа лента е възможно да се постигне плътност на съединението на различни съединения по време на технически, електрически инсталации, ремонтни работи и защита от различни фактори. Използването на такава изолация се препоръчва за изолиране на тоководещи части и жични връзки, което е защита срещу контакт и токов удар.

 

Основни свойства

PVC лентата има следните характеристики:

Широчина 13-20 мм.

Дебелина 0,13 mm или повече. С увеличаване на дебелината се увеличават изолационните му свойства.

Повишено напрежение на пробив. Някои производители дават гаранция за високите стойности на диелектричните свойства на изолационната лента.

Висококачествената изолация се постига чрез навиване на няколко слоя тиксо.

Лентата е устойчива на топлина, така че се използва в широк диапазон от температури.

Отличната адхезия се създава чрез комбинация от дебелина и вид на лепилния слой.

Сила. Добрите показатели за якост позволяват използването на лентата за електрически работи с особена сложност.

Пожароустойчивост. Лентата се използва за изолиране на жични връзки, така че това свойство играе важна роля.

Предимства и недостатъци

PVC изолационната лента има свойствата на диелектрик, може да създаде плътност, има добра разтегливост.

Въпреки това, при повишени температури PVC лентата е склонна към топене, така че се използва на места, които изключват топлина. При избора на такъв материал е необходимо да се вземат предвид напрежението, температурата и влажността на мястото на изолацията, както и температурата на външната среда. Същото важи и при използването на така наречените свински опашки.

Характеристики на материала

Съставът на PVC електрическата лента се основава на поливинилхлорид, продуктите се произвеждат на ролки с ширина до 19 mm. Материалът на лентата има добри експлоатационни свойства, използва се за изолация, крепежни елементи, опаковки и други работи.

Лентите с акрилно лепило развиват адхезия с течение на времето, докато гуменото лепило показва лепкавостта си веднага след нанасяне. Характеристика на такава изолационна лента може да се нарече трудна запалимост, безопасност при експлозия. Ако обаче лентата се запали, тогава се образуват токсични вещества, които са вредни за хората.

За правилното използване на лентата е необходимо да се познават методите на приложение: по време на изолирането на проводниците, лентата се навива, като се започне от по-тънко място към по-дебело. С особено внимание трябва да се приближите до оголените места на проводниците, като същевременно не дърпате електрическата лента твърде много, тъй като тя може да се счупи.

PVC лентата е снабдена с лепкав слой, който има защитни свойства. При залепване на тръбопровода с лепилен слой повърхността на тръбите е защитена от ръжда, тъй като лепилният слой изолира и предпазва покритието на тръбите. За да се осигури ефективно и качествено запечатване, лентата трябва да е без скъсвания, дефекти и липсващи места от лепкавия слой. Най-често адхезивният състав се основава на каучук с добавяне на пластификатор, който е предназначен да създаде устойчивост на лентата към фактори на околната среда, включително ниски температури и влажност.

Висококачествената PVC лента трябва да бъде гладка, еластична, здраво закрепена към повърхността. Високата лепкавост гарантира фиксирането му върху всякакви повърхности със сложна форма.

 

Приложение

PVC електрическата лента е по своята същност универсална, така че се използва в различни области. Температурният диапазон за използване на лентата е 0-90 градуса. Използва се на открито и закрито. В търговската мрежа се предлага богата цветова гама. Висококачествената лента не трябва да има неприятна миризма, в противен случай можем да заключим, че материалът е с лошо качество.

Не се препоръчва поставянето на PVC лента върху полимерни или силиконови повърхности, които съдържат флуор.

Ако повърхността е унищожена, има пори и други повреди, тогава преди нанасянето на PVC лентата повърхността се подрежда, третира се с грунд. Лентата трябва да се поставя само върху подготвена, суха и чиста повърхност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *