Дарихме място за нов храм на Св. Мина навръх празника на Светеца, покровител на семейството и желанията

Старейшините в Благоевград се събраха извънредно и единодушно решиха: даряват терен на Неврокопска епархия за нов храм.

Новият храм при пазара е дълго във времето дискутиран, наречено е да е на Свети Мина и същественото решение за започване на градежа дойде точно навръх празника – 11.ноември, когато църквата почита светеца, покровител на семейството и децата. Това се случи на извънредно заседание на Общинския съвет в Благоевград.

Председателят на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране Валентина Шаркова, която представи проекта за решение пред Общински съвет, честити празника на своите колеги, изразявайки надежда, че присъстващите в залата ще дадат „зелена светлина“ за изграждането на църква, носеща името на светеца, който почитаме днес.

От своя страна кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, който е вносител на предложението за даряване на общинския поземлен имот с идентификатор №04279.614.393 по КК на Благоевград на Неврокопската Света Митрополия за изграждане на православен храм „Св. Великомъченик Мина“ – град Благоевград, заяви че приемането на това решение ще бъде положителен сигнал към жителите на общината в трудните времена, в които живеем. По думите му днес Общински съвет е на път да завърши едно Богоугодно дело, започнато преди много години.

В хода на гласуването 36-та общински съветника, присъстващи на заседанието, единодушно подкрепиха предложението, гласувайки поименно със „За“. По единствената точка, включена в дневния ред, нямаше нито един местен парламентарист, който да гласува с „Против“ или „Въздържал се“.

След края на гласуването, Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим честити днешния празник на всички и изказа специални благодарности към общинските съветници за положителното гласуване.

„Днешното Ви решение е още една крачка към проектирането и изграждането на нов храм в Благоевград, който да отговаря на нуждите на населението“, каза той.

Владиката припомни, че за изграждането на храм, посветен на Св. Мина, се говори още от времето на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който преди години освети мястото край пазара и благослови изграждането на църква точно в този район.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков също честити празника на всички и подчерта, че днешното Решение 413 по Протокол 17 от 11.11.2022г. на Общински съвет Благоевград  е историческо и със сигурност ще остане в историята на Благоевград!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *