Спални и легла – как да направим най-добрия избор

Най-важният елемент в спалнята е, разбира се, леглото. Именно то е отговорно за това как си почивате през нощта и дали сутринта ви ще бъде добра. Също така, леглото изпълнява и декоративна функция, превръщайки се в централен обект на стаята.

Купуването на красиво, екологично и удобно легло всъщност не е толкова лесно. Трябва да се вземат предвид много нюанси. Как да изберем легло, така че да отговаря на всички изисквания и очаквания, ще разберете в днешната статия.

Размер и форма

Първото нещо, което трябва да решите, е размера на бъдещите мебели. Те трябва да се изчисляват въз основа на параметрите на помещението, както и броя и телосложението на хората, които ще спят в него.

Имайте предвид, че между леглото и другите мебели трябва да има разстояние за свободно преминаване от най-малко 70 см. Трябва обаче да разберете, че колкото по-голям е размерът на леглото, толкова по-удобно е да спите на него.

Когато измервате, не забравяйте, че размерите на цялата конструкция са приблизително 20 см по-големи от размера на леглото!

Дължината обикновено е стандартна и е 1,9-2,1 м. Когато купувате, трябва да се съсредоточите върху височината на най-високия член на семейството: леглото трябва да е поне 15 см по-дълго.

Височината трябва да бъде избрана според вашия вкус. Сега има азиатски модели, които са почти на нивото на пода, европейските модели са високи около 50 см (приблизително нивото на коленете), а американските са над 80 см. Можете да разгледате различни модели спални и легла Mattro!

Просто бъдете внимателни и се опитайте да легнете и да станете от леглото няколко пъти: това действие не трябва да причинява допълнителни усилия. Възрастните хора определено няма да се зарадват на ниски легла, защото ще им е доста трудно да се изправят от тях.

За да бъде леглото наистина удобно и частите да си пасват перфектно, е препоръчително да изберете легло едновременно с покупката на матрак.

Традиционната форма на леглата е правоъгълник, а кралските легла приличат повече на квадрат. Но има и нестандартни решения под формата на кръг, овал и сърце. Разбира се, те изглеждат ефектно, но едва ли са подходящи за обикновени апартаменти, тъй като заемат много място.

Освен това те имат малка полезна площ. Например, на кръгло легло (ако не е огромно), ще трябва да спите или плътно прилепнали един към друг, или свити.

Също така е трудно да се изберат завивки и спално бельо за нестандартни предмети. Най-често те трябва да бъдат поръчани индивидуално.

Дизайн

Нека да поговорим за това от какво се състои леглото. Обикновено това са два основни компонента: рамката и основата.

Съвет – за да не скърца конструкцията, третирайте ставите на частите с парафин по време на монтажа.

Рамката изпълнява няколко функции наведнъж: осигурява опора, отговаря за външния вид и издръжливостта.

Подиумът като такъв изобщо не е легло, а просто вид стойка без рамка, върху която се поставя матракът. Това решение заема място и е подходящо само за големи стаи.

Подпорни гърбове – два плътни панела служат за опора на конструкцията. По време на работа има определени трудности с почистването под мебелите, но такива модели често са оборудвани с кутии за съхранение. Това важи особено за малките апартаменти.

Леглата с крака създават усещане за лекота и ефирност на пространството. Трябва да се има предвид, че краката имат голямо натоварване и затова трябва да бъдат направени от издръжлив материал.

Не може да се каже, че някои видове са по-лоши, а други по-добри. Купете този, който ви харесва.

Таблата, освен декорация, има и практическа стойност. Благодарение на нея възглавницата не се изплъзва, удобно е да я облегнете върху нея, например, за да четете преди лягане, а и стената ще бъде защитена от триене.

Височината на таблата варира в широки граници.

Основата на леглото е палетът, върху който се поставя матрака. Тя трябва да е здрава и да не се огъва, за да осигури подходяща опора.

Разгледайте нашата богата гама от матраци тук: https://sleepzone.bg/matraci-mattro.htmlВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *