Тодор Бекирски събира Ансамбъл „Пирин“ и Северняшки ансамбъл – Плевен

С богата палитра от музика и танц ще бъдат отбелязани 75 години от рождението на Тодор Бекирски в Благоевград. Концертът, който ще се състои на 29 декември в зала „Пейо Яворов“ е съвместна продукция на творците от Ансамбъл „Пирин“ и Северняшки ансамбъл – Плевен.

От 1978 година до смъртта си през 2013 г. Тодор Бекирски е хореограф и главен хореограф на Ансамбъл „Пирин“, като в този период, благодарение на изразеният му творчески усет са създадени десетки вълнуващи хореографии.

Тодор Бекирски е автор на музикално-танцови постановки за почти всички професионални ансамбли в България.

Роден е през 1947 година в Пловдив. От Част от творчеството му са: „Тракийци“ – камерен танц от Тракия, „Тъпани“ от Македония, „Жътва и танц“ – танцова пластика по музика на М. Големинов, „Банатски танц“, „Пролетни песни и игри от Пирина“ – голяма тематична картина от Пиринска Македония по музика на К. Стефанов, „Мъже от Тракия“ – сюита, „Среща“ – сюита за мъже и жени, „За свободата“ – тематична картина по музика на К. Стефанов, „Шопчета войничета“ – камерен хумористичен танц, цикъла „Хляб, сол и вино“ в спектакъла „Старо имане“, „Жетварка“, „Добруджанци“, „Влаинки“, „Тракийски танц“, „Вино пият петдесет юнака“.

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *