Битумни керемиди – характеристики и съвети за избор

Този материал, роден от водещите производители на строителни покрития, е може би един от най-популярните днес. Неговите свойства вече са известни не само на професионалните строители, но и на тези, които искат да построят дома си красив, издръжлив и надежден. Препоръчваме да направите информиран избор на битумни керемиди въз основа на няколко критерия .

Меката керемида е модерен покривен материал, който включва най-добрите качества на различни видове покриви. Други наименования на меките керемиди са гъвкави, битумни, шиндли (гъвкави керемиди в основата) или шинглас (според името на един от производителите).

Структура

При производството на всеки слой плочки се използват различни технологии. Гъвкавостта на този покривен материал се осигурява от основата от нетъкан текстил. По правило в това качество се използва фибростъкло. Импрегнираната с битум основа образува битумен слой, чието качество и дебелина са ключът към издръжливостта на покрива. Твърде тънкият слой е признак на нискокачествен битум, оптималната му дебелина е около 3-5 мм.

 

Качеството се влияе и от вида на битума. Оксидираният битум е резултат от класически технологичен процес, докато модифицираният битум е материал, получен с помощта на добавки. Най-често срещаните видове модификатори са SBS (стирен-бутадиен-стирен, придава по-голяма еластичност на битумния слой) и APP (атактичен полипропилен).

 

Най-горният слой на плочката се състои от гранулиран базалт или чипове от шисти, където понякога се добавя мед. Кръглите гранули имат по-плътно прилепване и по-добре издържат на лошо време. Долният слой е лепилната страна, благодарение на която плочките се полагат лесно.

 

Разновидности

Битумните керемиди са разделени на два вида: еднослойни и многослойни (ламинирани). Последният тип се появи на пазара сравнително наскоро, но вече придоби популярност. Тези разновидности се различават по броя на залепените заедно керемиди (плочки с определена форма): има дву- и трислойни опции. Многослойните керемиди осигуряват по-голяма здравина и ви позволяват да създавате различни покривни текстури. Меките плочки също се различават по форма: „тухла“, „правоъгълник“, „шестоъгълник“, „ромб“, „зъб на дракон“, „херпес зостер“, „опашка на бобър“.

 

Изборът на битумни керемиди по цвят няма граници, можете да намерите дори шиндли с 3D ефект. Чрез промяна на цвета на покритието, основата, вида на повърхността (лъскава или матова), формата на листа и неговия модел, можете да създадете плочка, която имитира почти всеки материал: глина, дърво или камък.

 

Предимства

Основната разлика между битумните керемиди и другите видове е възможността за покриване на геометрично сложни покриви. Материалът издържа добре на високи и ниски температури, както и на разликите и силните пориви на вятъра, добре изолира топлина и звук – напълно безшумен е по време на дъжд. Меката плочка е лесна за поддръжка: не образува ръжда, не изгнива, не пропуска и не абсорбира влага и не избледнява на слънце. И ако някой елемент е повреден, той може лесно да бъде заменен, без да се нарушава цялостната текстура на покрива. Самата плочка е много лека, което елиминира необходимостта от укрепване на носещата конструкция на сградата преди монтажа.

 

Транспорт

Битумните керемиди се продават в опаковки от 24 кг, размерите им са 1 × 0,3 м. Пакетите се преместват на европалети (1 × 1,2 м), на един могат да се поставят 30-50 пакета керемиди. Не се нуждаят от специален транспорт за транспортиране.

 

Монтаж

Монтажът на меки плочки не изисква голям брой работни и специализирани инструменти. Оптимално е гъвкавите плочки да се полагат под ъгъл най-малко 12 градуса. Ако ъгълът е по-малък, препоръчително е да поставите хидроизолационен материал под покрива. Плочките се монтират върху непрекъсната щайга, като се използва като подова настилка устойчив на влага шперплат или ориентирано влакнеста плоча, чиято дебелина не трябва да бъде по-малка от 9 mm или кантирана дъска с език и жлеб с ниво на влага по-малко от 20% .

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *