Кмет и посланик наградиха журналисти

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и Н.Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България наградиха заслужили журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците

На официална церемония в Благоевград бяха отличени журналисти на регионално, национално и международно ниво за приноса им в борбата с разпространението на наркотици.

Присъстващите наградени в зала „22 септември“ получиха плакети и сертификат „Посланик на независимостта“ лично от кмета на областния център Илко Стоянов и Н.Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България.

В рамките на тазгодишния конкурс журналистите се състезаваха в три категории – „Печатни издания“, „Електронни медии“, „Документално кино“.

Гостите бяха поздравени и с музикално-танцова програма от творци от Ансамбъл „Пирин“.

Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците“ се провежда за 15 поредна година в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, която е убита по поръчка на наркодилър на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни 1996 г.

В началото на церемонията кметът на Благоевград отправи приветствие към присъстващите гости и поздрави Общински съвет по наркотични вещества за усилията, които полагат за превенция на наркоманиите.

„Вече 15 години делото на журналиста и виден борец срещу наркоразпространието Вероника Герин е живо чрез конкурса в нейна памет „Сърце и слово срещу наркотиците“.

Прояви като днешната са и един от начините да се противопоставим на най-големия бич в нашето съвремие, защото именно чрез тях можем да насочим вниманието на младите поколения към опасностите, които крие употребата на наркотици.

Всички ние отчитаме приноса на законодателната, съдебната и изпълнителната власт за борбата с наркоразпространението, но трябва да признаем, че основна роля в този процес има и т.нар. 4-та власт – медиите. Именно чрез техния глас, чрез отразяване на нелеките съдби на семействата на наркозависими лица, чрез журналистическите материали, те успяват да покажат пред обществеността ужаса, до който водят опиатите“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.

Обръщение към гостите имаха и Н.Пр. Мартина Фийни, Румен Бояджиев, изпълнителен директор на Международната асоциация за борба с наркоманиите и нелегалния наркобизнес и председател на Комисията за отличените в конкурса. Приветствие отправиха още д-р Теменужка Любенова, дългогодишен председател на ОбСНВ и създател на конкурса, както и Магдалена Рахова, председател на ОбСНВ.

По време на церемонията бе прожектиран и филм, посветен на делото на Вероника Герин, който завърши с минута мълчание в зала „22 септември“.

Преди самото награждаване, кметът Илко Стоянов прие в кабинета си ирландския посланик Мартина Фийни, като по време на срещата бяха обсъдени и бъдещи съвместни инициативи между двете странВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *