Ученици срещат философията в ЮЗУ

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе първата ученическа конференция „Мога и знам философия“. Над 40 ученици участваха в първата конференция, организирана от Философския факултет и Регионалното управление на образованието в Благоевград. Форумът бе открит от Екатерина Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград. Тя приветства учениците и учителите и подчерта значимата роля на философията в живота и образованието.

Поздрав към участниците от името на философската колегия в Югозападния университет отправи д-р Невена Крумова. Д-р Крумова отбеляза, че това е първият такъв форум, който се провежда в университета и пожела на учениците винаги да преживяват и да се стремят към „живата истина“ и пълноценното познание във философията. Преди работната част на конференцията студенти от трети курс, специалност „Актьорско майсторство“ с ръководител гл. ас. д-р Росица Обрешкова, представиха философския етюд „Митът за Сизиф“.

Програмата продължи с представяне на есета на учениците от РПГ „Никола Стойчев“ – Разлог с ръководител д-р Анета Тумбева. Темите, върху които те разсъждаваха, са: хоризонтът пред съвременна наука и опознаване най-вече на космоса, като новата парадигма на знанието; тревожните екзистенциални проблеми пред съвременното общество – самотата, отчуждението, липсата на ценности и острата необходимост от нови ценности; новият етос, новата етика на толерантност и общностно съзнание.

Учениците от НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев, с ръководител Вангелия Гюдженова, представиха интересна и завладяваща презентация за човека на 21 век, проектираха един нов свят, с необходимостта съвременният човек да преосмисли дигиталната си зависимост от технологиите и социалните мрежи и да преодолее липсата на жива комуникация, да положи усилия за опазване на околната среда и на живота и ресурсите на земята.

С динамична и интересна презентация, поставяща острите въпроси за и против зависимостта на съвременния човек от технологиите, представени с отделни и сблъскващи се позиции, завладяха публиката учениците от СУ „Паисий Хилендарски“ – Абланица, с ръководител Надя Бекярова. Те въвлякоха всички участници в анкета, която веднага даде резултат за позициите по отношение на технологиите и показа необходимостта от баланс в ползата и участието на дигитализацията в нашия живот, за да може човек да остане верен на себе си и да запази идентичността си.

Учениците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, с ръководител Ира Начева, представиха разнообразни и сериозно аргументирани гледни точки. Каква трябва да бъде съвременната философия, как тя се възприема от съвременните хора и какъв е хоризонтът за развитие пред самата философия. Доколко философията е изследвала и проумяла дълбочината на човешката природа, доколко е изследвала емоционалната и волева страна на човека. Какви са перспективите пред модерното образование днес; как да намерим новата свързаност с другите, да разберем и приемем тяхната уникалност и различие.

Учениците от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, с ръководител Даниела Дралева, представиха философски проекти за философията на 21 век, за новата визия за човека и необходимостта от автентична комуникация, от приемане и толерантност към различията между хората, от уважение и приемане на изборите на другите. Очертаха цяла платформа за проблемите пред съвременната философия, която да изведе основите и постиженията на новата планетарна цивилизация.

В края на конференцията учениците благодариха на своите учители, които с обич и вдъхновение ги водят във философското познание, благодариха и на своите родители за подкрепата, разбирането и грижата.

Форумът завърши с обещанието, че конференцията ще се превърне в традиционна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *