Студент в НСА е късметлията в митрополитския град (видео)

Неврокопчанинът Мирослав Пейчев извади кръста от река Градска в Гоце Делчев.

Празничната, Богоявленска литургия в митрополитския град, водена от Неврокопския митрополит Серафим, започна днес сутринта в Катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“. Да участват в свещенослужението на Йордановден в храма тази сутрин бяха много миряни от всички населени места на епархийската околия, гости на града и представители на общинската управа начело с кмета Владимир Москов, зам.- кмета Валери Сарандев и председателя на ОбС Димитър Балтаджиев. В края на Светата литургия митрополит Серафим освети водата, предназначена за ритуала „Спускане на кръста“ и поръси с нея присъстващите на празничната литургия.

По-късно светената вода бе пренесена с литийно шествие до традиционното, предварително завирено място на река Градска. Над 20 смели младежи с нетърпение дочакаха края на ритуала, за да се хвърлят във водата, която бе мразовита, въпреки пролетната температура днес в Гоце Делчев. Късметлията, този път бе 21-годишният Мирослав Пейчев от Гоце Делчев. Непосредствено след излизане от студената вода, Миро развълнувано пожела пред нашата камера: „Всички да сме живи и здрави, Господ на всички здраве да дава“.

По традиция митрополит Серафим окичи гърдите на късметлията със златен ланец с кръст, като пожела здраве и дълголетие на него и семейството му. Мирослав Пейчев е студент в НСА и се оказа, че и миналата година той пак е уловил Богоявленския кръст. По стар църковен обичай  Неврокопски митрополит Серафим освети знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Гранично полицейско управление и водните извори. Той благослови гражданите на митрополитския град и поръси със светена вода всички миряни които пожелаха.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *