ГЕРБ: Ако бяхме на власт, проблемът с покровнишкия мост щеше да е минало

Активът на ГЕРБ Благоевград излезе с изявление за покровнишкия мост. Според тях, ако управлявала политическа партия ГЕРБ проблемът с моста на река Струма при с. Покровник щял да е минало.

Подобна беше и позицията на част от протестиращите в неделя. Чуйте видеото:

 

Ето и цялото изявление на ГЕРБ:

Позиция на актива на ГЕРБ Благоевград, относно безхаберието на национално и местно ниво по казуса с мостовото съоръжение над река Струма, свързващо част от индустриалната зона и селата Покровник, Мощанец, Падеш, Горно и Долно Лешко, Габрово и Дебочица с областния град:
„Вече повече от година сагата с моста на р. Струма свързващ Благоевград със с. Покровник и още няколко села в този район, тормози цялата Благоевградска община, а на хората им е писнало да слушат безпочвени оправдания от националната и местните власти.

Още със затварянето на това ключово съоръжение през месец декември 2021 г., съветниците от ГЕРБ в местния парламент бяха първите, които отправиха питания и започнаха да търсят и правят постъпки за решаването на проблема, като отнесоха въпроса към Министерството на регионалното развитие и благоустройството оглавявано от политическата квота на разпадналата се ИТН, част от която бе и сегашният кмет на града  Илко Стоянов. След месеци бездействие и протакане целят град се убеди в некадърността и безпомощността на министерството да вземе каквото и да е решение с което да се реши този така важен проблем, а върхът на наглостта бе, когато министерството каза, че проблемът не е от спешност и неотложност, и не може да бъде отнесен за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, която имаше достатъчно бюджет, които да насочва именно към преодоляване на последствията възникнали непредвидено от бедствия или аварии, и които бюджет тогавашния МС не пожела да използва, или с други думи според МРРБ  пропадането на моста бе някак си естествено стечение на обстоятелствата, а не се дължи на бедствие причинено от придошлите води на река Струма и затова реши да го финансира чрез бюджета на АПИ. Именно разбирайки за тази абсурдна глупост, съветниците отнесоха въпроса и до народните представители от област Благоевград, които не успяха да убедят правителството на Кирил Петков, че градът има нужда от спешно решение на проблема, и той продължи да бъде висящ и остана така през цялата 2022 година. Нещо повече през месец май 2022 г. групата на съветниците от ГЕРБ стигнаха и до Председателят на комисията по регионално развитие на Европейския парламент Юнус Омаржи, по време на неговото посещение в България, и поставиха въпроса със спешната нужда, но дори и той не можа да се справи с дебелокожата  бюрокрация на правителството на Кирил Петков.

„Слушаме постоянно как ведомствата си прехвърлят топката,  а фактите са, че моста не се прави и няма изгледи ремонта му да почне още няколко месеца. Изцяло заставаме зад хората от града и селата, които са потърпевши от некадърността на управляващите, и на нас, както и на хората, ни е писнало да слушаме безпочвени оправдания как не може да се свърши работа. Ако ГЕРБ управляваше държавата и носеше политическата отговорност в нея, въпроса щеше да е отдавна решен. Именно тази разлика усещат и хората, и именно на това дължим и увеличаващата се подкрепа към нашия политически проект“ заяви общинското ръководство и съветниците от ГЕРБ. „Хората не ги интересува, защо фирмата изпълнител, въпреки че е на инженеринг, не може да почне работа, поради недомисляне на въпроса със съоръжението на доставчика на газ, но ги интересува, че държавата е абдикирала от задълженията си да се грижи за хората и помнят, че когато се срути моста на река Струма при с. Рибник, по времето на управлението на ГЕРБ, проблема бе решен само за няколко месеца. А там съоръжението бе в пъти по-сложно за изпълнение и мащаб, а тук за една година още не може да се почне работа, а и не е ясно кога това ще стане, защото виждаме, че спора за газопровода се задълбочава, а държавата не знае как да се намеси“, заявиха още от актива на общинската структура на ПП ГЕРБ.

Всички ние усетихме липсата на адекватна реакция на местно и национално ниво,  усетихме тежестта на слабата държава по джоба си. Затварянето на това важно съоръжение и необходимостта от изминаването на излишни стотици километри ежемесечно от жителите в района и това, че тези домакинства ще продължават да плащат излишни пари за гориво в така и така тежките времена, в които живеем.“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *