Жители от 6 села поискаха отговорните да си заложат авторитета с оставки заради моста

Ускорява се изграждането на нов мост над река Струма на третокласния път III-1006 край село Покровник. Това обещаха на работна среща в Благоевград днес председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов, Областният управител на Благоевград Стоян Христов, директорът на Областно пътно управление Иван Кунев, представители на изпълнителя на обекта и граждани действията, които агенцията ще предприеме за да може реализирането на обекта да започне във възможно най-кратък законов срок.

Въпреки това недоволните от потърпевшите 6 села  не останаха доволни от развоя на срещата. „Кога ще кажете един път завинаги датата на започване и приключване на обекта. Искаме срокове. Как направиха мостовете в Симитли и Петрич“, гневяха се хората.   Те си тръгнаха разочаровани, като заявиха, че в неделя отново ще блокират магистралата. Дори поискаха отговорните да си заложат авторитета с оставки. Директорът на Областно пътно управление Иван Кунев обясни, че ще се изгради допълнително съоръжение, по което ще преминава газовата тръба.

От АПИ обещаха, че след 40 дни ще има разрешително за строеж и започват помощното съоръжение за газовата тръба. А в началото на строителния сезон април – май ще започне същинското изграждане на моста.

На срещата днес в Благоевград бяха разгледани и разяснени техническите особености при изграждането на новото съоръжение. Уточнено е, че преди изграждането на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации без това да води до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни, от издаването на разрешението за строеж.

За да може работата да започне колкото се може по-скоро за изграждането на основното и на допълнителното съоръжението ще бъде поискано частично разрешение за строеж. Издаването на частично разрешение за строеж е възможно да бъде реализирано до 40 дни.

След проведената през 2022 г. открита процедура по ЗОП проектантските дейности и строително-монтажните работи са възложени на ДЗЗД „Мост Покровник“, в което участват „Грома Холд“ ЕООД и „Пътпроект“ ЕООД. Стойността на договора е над 7,2 млн. лв. с ДДС и средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *