Австрийци ни учат на система за подвоз на дървесина

Служители на заЮгопадното държавно предприятие почерпиха опит от колеги в Центъра за горско обучение в Осиах (Австрия).

По време на обучението беше проведена демонстрация на система за подвоз на дървесина Лог лайн (Log – Line).

Системата представлява сглобка от 5- метрови улеи, които са изработени от специално разработен материал, за да са леки и издръжливи при всякакви метеорологични условия.  При наклон на терена от 15%, гравитацията в системата Log-Line транспортира дървесината надолу. Максималният диаметър на ствола е 30 см. За операцията са необходими двама души. При използване на тази система за подвоз на трупи не са необходими други ресурси, като гориво за транспорт и дървесината не трябва да се обелва от кората.  В допълнение, дърводобивът с Log-Line е независим от времето и дървесните видове. Производителите обещават експлоатационен живот от 30 години – без поддръжка. Основни недостатъци са ограниченията в диаметъра, дължината и формата на сортиментите, които могат да се придвижват по улеите, както и това, че се налага използването на тежък ръчен труд при монтажа, демонтажа и добива на дървесина.

Системата за подвоз на дървесина беше представена лично от съоткривателя и г-н Бухегер. В практическата част на проведеното обучение бяха демонстрирани – правилно поваляне на дърветата, сглобяване на детайлите и спускане на разкроени секции до временен склад.

Освен служители от Централното управление на ЮЗДП, в обучението взеха участие и представители на териториалните поделения, Министерството на земеделието и лесовъди от други държавни предприятия.

Центърът за горско обучение в Осиах е утвърден национален и международен център за компетентност в сектора на горското образование и с 68- годишен опит в тази област.  През всички тези години основната цел на този център е да гарантира, че научните изследвания и открития, които биха могли да подобрят работните процедури в сферата на горското стопанство, се прилагат на практика.

По време на обучението бяха дискутирани различните обстоятелства около начина на стопанисване и управление на австрийските частни и държавни горски територии, така че да може да се направи съпоставка и аналогия с българските гори и условия, като се оцени потенциала за използване на системата в България.

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *