Кукери, кукери, кукери, следва виното и любовта

Откакто звън на чанове ни пробуди в първия ден на годината… цял месец, митични същества в разкошни кожи костюми дрънкат в дефилета в Югозапада… Благоевград, Симитли, Перник.

Без почивка празниците продължават. От следващата събота следват винарите и влюбените. На първи февруари още започват Трифоните в щаб квартирата на уникалната по рода си в цял свят партия – Винената партия. В симитлийското село Черниче, евроселото на България и съседните села ще се лее ароматно вино по лозите. В топлия южен град, най-малкия в България, в Мелник правят традиционно богати празници на виното. По земите, където единствено зрее бялото грозде Креацуда – Струмяни и Илинденци – също. И Благоевград е с традиции:

Празник на виното ще събере ценители, винопроизводители и лозари на 4 февруари в село Дъбрава. Тогава ще бъде определен и най-добрият винар, който ще получи приза „Цар на виното“. Дегустацията на винени напитки, направени и предоставени от самите участници, започва в 10.00 часа. В 11.30 часа ще бъде извършен и ритуал по зарязване на лозята в село Дъбрава, когато ще бъде обявен и носителят на тазгодишния приз „Цар на виното“.

И навсякъде има ароматно мезе за виното и подходяща музика.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *