Правителството отпусна пари за справяне със свлачищата в участъка Благоевград-Крупник

С решение от днес правителството отпусна 150 102 800 лв. за обезпечаване на строителните работи, свързани с изграждането на пътна инфраструктура. Част от тези пари ще бъдат изразходвани за преодоляване на свлачищните процеси на лот 3.1 от АМ „Струма“ – участъка от Благоевград до Крупник. Останалата част от крупната сума е предназначена за отсечката от Калотина до Драгоман на АМ „Европа“, за модернизация на пътя Видин-Ботевград, обходния път на Бургас, и изградения участък между Белокопитово и Буховци от АМ „Хемус“.

Общият харч, утвърден на днешното заседание на Министерския съвет, надхвърля 776 млн. лв., като с тях ще бъдат финансирани дейности по сключени договори за поддържане и изграждане на пътната инфраструктура. Финансирането е одобрено по чл. 11, ал. 2, т. 2 от Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. чрез бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Предоставянето на допълнителен лимит се налага поради това, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с крайно недостатъчни средства за изпълнение на основните си дейности по осигуряване на безопасност на движението по републиканската пътна мрежа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *