Гоцеделчевското село Делчево за 17-ти път посрещна почитатели на виното и любовта

За 17-ти път гоцеделчевското село Делчево събра в неделя стотици хора от района на Зимен фестивал на виното и любовта „Трифон Зарезан“. По традиция ден по-рано се проведе конкурс за най-добро вино и ракия домашно производство.

В мразовитата февруарска неделя фестивалът започна със символичното зарязване на лозята в местността „Баира“, което започна с освещаване на първите за годината лозарски дейности. Символичното зарязване на лозите направиха кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов, генерал Стефан Янев, евродепутатът Асим Адемов и председателят на дружеството на производителите на домашно вино и ракия в гръцкия град Драма Димитриос Кирцис. На ритуала присъстваха още зам. кметовете на Гоце Делчев Валери Сарандев и Богдан Боцев, председателят на ОбС Димитър Балтаджиев и много граждани.

В края на ритуала с гръм и трясък се появиха група ловджии, които бяха „арестували“ две мечки, уличени в пакости по лозята и ядене на неограничени количества грозде от миналогодишната реколта. Те бяха прокудени високо в планината със сериозни предупреждения да не се връщат повече в лозовите масиви.

Страховити кукери с мистични танци и оглушителен звън на огромни чанове прогониха злите духове, болестите и лошотиите, след което мегданът на Делчево се превърна в сцена на багрите, песните, танците и ритуалите, сътворени от неповторимия народен гений.

Бяха огласени и победителите от конкурса за най-добро домашно вино и ракия. Призовите места в повече от половината категории бяха заети от неврокопчани.

Народното веселие на фестивала на виното и любовта „Трифон Зарезан“ в Делчево продължи до късния следобед. Празничното настроение се поддържаше от обичани самодейни състави от селата Мосомище, Абланица, Баничан и Голешево.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *